Dziś zapraszam Was na bałkański przysmak czyli Cevapcici z sosem Tzatziki. Te pyszne grillowane szaszłyki z mięsa mielonego wraz z wyrazistym sosem tzatziki tworzą danie, które zasmakuje każdemu. Ja cevapcici podałam w gorącej bułce z obłędną pieczoną papryką pokrojoną w paski, którą kupicie w internetowym sklepie Kuchnie Świata.
Składniki na Cevapcici:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 czerwona cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki Pasty paprykowej/dip paprykowy
- 1 łyżka Węgierskiej pasty paprykowej łagodnej
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na sos Tzatziki:
- 300 ml gęstego jogurtu typu greckiego
- 1 długi zielony ogórek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- opcjonalnie posiekany koperek
Dodatkowo:
- 1 słoiczek Zakuska z papryki pieczonej
- Bułki ciabatta użyłam Ciabatta (4x50g) 200g Schar bezglutenowe
Przygotowanie Cevapcici:
Cebulę drobno siekamy. W misce łączymy mięso mielone, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, pasty paprykowe oraz mieloną wędzoną paprykę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie z mięsa formujemy podłużne kotlety w kształcie cygar. Cevapcici grillujemy z każdej strony aż mięso się usmaży. Możemy też upiec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotowanie sosu Tzatziki:
Ogórka przekrawamy na pół, wydrążamy pestki, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy nadmiar wody, dodajemy jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek i opcjonalnie posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bułki przekrawamy na pół i podgrzewamy w opiekaczu lub piekarniku. Do środka każdej nakładamy po 1-2 łyżki Zakuski z papryki pieczonej i Cevapcici. Na wierzch nakładamy sos Tzatziki.
Smacznego!