Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Cevapcici z sosem Tzatziki
Cevapcici z sosem Tzatziki
  • Cevapcici z sosem Tzatziki

Dziś zapraszam Was na bałkański przysmak czyli Cevapcici z sosem Tzatziki. Te pyszne grillowane szaszłyki z mięsa mielonego wraz z wyrazistym sosem tzatziki tworzą danie, które zasmakuje każdemu. Ja cevapcici podałam w gorącej bułce z obłędną pieczoną papryką pokrojoną w paski, którą kupicie w internetowym sklepie Kuchnie Świata.

4535.900 - Cevapcici z sosem Tzatziki
Składniki na Cevapcici:
Składniki na sos Tzatziki:
  • 300 ml gęstego jogurtu typu greckiego
  • 1 długi zielony ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie posiekany koperek
Dodatkowo:
4530.900 - Cevapcici z sosem Tzatziki

4552.900 - Cevapcici z sosem Tzatziki

Przygotowanie Cevapcici:

Cebulę drobno siekamy. W misce łączymy mięso mielone, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, pasty paprykowe oraz mieloną wędzoną paprykę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie z mięsa formujemy podłużne kotlety w kształcie cygar. Cevapcici grillujemy z każdej strony aż mięso się usmaży. Możemy też upiec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

4553.900 - Cevapcici z sosem Tzatziki

Przygotowanie sosu Tzatziki:

Ogórka przekrawamy na pół, wydrążamy pestki, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy nadmiar wody, dodajemy jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek i opcjonalnie posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Bułki przekrawamy na pół i podgrzewamy w opiekaczu lub piekarniku. Do środka każdej nakładamy po 1-2 łyżki Zakuski z papryki pieczonej i Cevapcici. Na wierzch nakładamy sos Tzatziki.

Smacznego!

4573.900 - Cevapcici z sosem Tzatziki

 

 

 

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź