Idealny deser na upalne dni! Charlotte z truskawkowym musem i kremem z białej czekolady to szybkie i bardzo proste ciasto, które pokocha każdy! Zniewala wyglądem i smakiem! Delikatny truskawkowy mus i krem z białej czekolady to idealne połączenie! Do tego świeże sezonowe owoce – rozkosz dla podniebienia.
Składniki:
- 250-300 g podłużnych biszkoptów
- świeże owoce do dekoracji (truskawki, borówki i czereśnie)
Składniki na mus truskawkowy:
- 250 g truskawek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g cukru pudru
- 7 listków żelatyny
Składniki na krem z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady
- 50 g masła
- 2 łyżeczki żelatyny
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Spód okrągłej tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Formę przy bokach wykładami podłużnymi biszkoptami – jeden obok drugiego. Spód tortownicy również możemy wyłożyć ciastkami.
Przygotowanie musu truskawkowego:
Do małego rondelka przekładamy truskawki, dodajemy sok z cytryny i gotujemy aż owoce się rozpadną, następnie przecieramy przez sita. Powstały mus jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka chwil i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy zimny mus i miksujemy aż składniki się połączą.
Listki żelatyny zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 5 minut. Gdy żelatyna napęczniej, odcedzamy ją i przekładamy do rondelka, podgrzewamy na małym ogniu aż się rozpuści.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do serka mascarpone, delikatnie mieszamy.
Do ciepłej żelatyny dodajemy ok. 2 łyżek masy z mascarpone, dokładnie mieszamy i przelewamy do przygotowanego musu. Dokładanie mieszamy.
Mus truskawkowy przekładamy do tortownicy. Można dodać kilak świeżych truskawek. Tortownice wstawiamy do lodówki.
Przygotowanie kremu z białej czekolady:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. 100 ml śmietanki zagotowujemy i dodajemy 2 łyżeczki żelatyny, mieszamy aż się rozpuści i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.
Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Masę wylewamy na mus truskawkowy i ponownie chowamy do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.
Mazaya Falafel
Written on 29 czerwca 2017
Bardzo smaczne charlotte z truskawkami <3 a ten kremik z białej czekolady – dodam że mojej ulubionej wśród czekolad to już w ogóle kosmos.
Kuchnia Marty
Written on 29 czerwca 2017
🙂
Mazaya Falafel
Written on 29 czerwca 2017
Marto gdybyś mogła wrzucić coś z białą czekoladą to będę baaaardzo wdzięczny 😉
Kuchnia Marty
Written on 30 czerwca 2017
OK, postaram się coś przygotować 🙂
Janka
Written on 30 czerwca 2017
Wygląda wyśmienicie i na pewno tak też smakuje. Zrobię na imieniny mojej mamuśce 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Kuchnia Marty
Written on 30 czerwca 2017
Super! Mam nadzieję, że mamie będzie smakować!
Aneczka
Written on 5 lipca 2017
Aż mi ślinka cieknie jak widzę te zdjęcia. Sama jednak staram sie obierać z szypułek truskawki oraz czereśnie bo jakoś nie jestem przkeonana do zostawiania tych z szypułkami ( nawet jako dekoracji).
Zwykle również robiłam ciasta z ciemną czekoladą. Ale to ciasto z białą wygląda tak apetycznie,że będę musiała sie w koncu przełamac.
Janka
Written on 17 lipca 2017
Pyszności!!! Wyśmienicie się prezentuje i pewnie też tak smakuje.
Quchcic
Written on 20 lipca 2017
Wygląda obłędnie!!! Koniecznie muszę spróbować. Jak długo robiłaś ten deser? Dziękuję za inspirację i zapraszam też na moje gotowanie: http://www.quchcic.pl 😉 pozdrawiam serdecznie i życzę smaczności!
Kuchnia Marty
Written on 24 lipca 2017
Deser robi się szybko – samo przygotowanie zajmuje ok 1 godziny ale później trzeba go chłodzić minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić ciasto żeby stężało w lodówce przez całą noc