Chicken flautas to długie cienkie rurki z tortilli, z pikantnym nadzieniem z kurczaka, papryki, oliwek i śmietany. To jedno z bardziej popularnych dań kuchni meksykańskiej. Podawane najczęściej ze śmietaną, sosem taco oraz ryżem i odsmażoną fasolą. Przepis znalazłam w książce z kuchnią meksykańską i musiałam zrobić 🙂
Składniki na tortille (ok. 6-8 sztuk):
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 45 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 45 g smalcu
- 140 ml gorącej wody
Składniki na farsz do chicken flautas:
- 200-300 g fileta z kurczaka (1 pierś z kurczaka)
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- ½ zielonej papryki
- ½ papryki chili
- 60 g kukurydzy (mrożonej lub z puszki)
- 5 czarnych oliwek
- 120 ml kwaśnej śmietany 18%
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- śmietana lub sos taco
Przygotowanie tortilli:
W misce mieszamy mąkę i sól. Dodajemy smalec pokrojony w mniejsze kawałki i ucieramy, aż konsystencją będzie przypominać bułkę tartą. Ciągle mieszając stopniowo dodajemy gorącą wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (można podsypać trochę mąką) i przykrywamy wilgotną ściereczką.
Odrywamy kawałki ciasta ok. 50 g każde i rozwałkowujemy na bardzo cienkie koło. Przykładamy talerz albo spód od okrągłej tortownicy i wycinamy okrąg o średnicy 23-25 cm. Tortille układamy jedna na drugiej, przesypując obficie mąką, by zapobiec zlepianiu. Przykrywamy ściereczką.
Tortille smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 10-15 sekund z każdej strony.
Przechowujemy przykryte ściereczką.
Przygotowanie farszu:
Filety płuczemy, oczyszczamy i drobno siekamy (można użyć do tego maszynki do mięsa lub robota). Cebulę, paprykę zieloną i paprykę chili drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy mięso, cebulę i papryki. Jak już farsz będzie miękki dodajemy kukurydzę, pokrojone oliwki i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy aż śmietana zgęstnieje.
Przygotowanie chicken flautas:
Dwie tortille zakładamy jedna na drugą (jeśli tortille są twarde można je włożyć na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej i podgrzać). Na środek nakładamy farsz, zwijamy tortille w rulon (jak naleśnika) i spinamy wykałaczkami.
Smażymy na rozgrzanym oleju aż delikatnie się przyrumieni. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
Chicken flautas podajemy ze śmietaną albo sosem taco.