Chimichanga to niezwykle pyszne danie popularne w Meksyku i USA. Pod tą dziwnie brzmiącą nazwą kryje się burrito/taco smażone w oleju! Ja dziś zapraszam Was na wersje z Chili con carne ale możecie użyć innego mięsa np. kurczaka. Większość produktów potrzebnych do przygotowania tego dania możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata. Mają tam naprawdę bardzo bogatą ofertę rożnych ciekawych produktów w przystępnych cenach.
Składniki na Chili con carne:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili (jeśli lubicie bardziej ostre to można dodać więcej)
- szczypta oregano
- 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 450 g)
- 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 400 g-450 g) użyłam Fasoli czerwonej Kidney w sosie meksykańskim 410 g Poco Loco
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
Dodatkowo:
- 6 tortilli użyłam – Tortilla pszenno-kukurydziana 25cm, wraps (6x~64g) 380g Poco Loco
- ½ główki sałaty lodowej
- 200-225 g sera cheddar – utartego
- kwaśna śmietana
- opcjonalnie sos pomidorowy ja użyłam Salsa Fajita, sos łagodny 410g Poco Loco
Przygotowanie Chili con carne:
Na wysokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy mieloną wołowinę. Rozgniatamy ją widelcem i dodajemy kminek, oregano i mielone chili. Mieszamy i smażymy aż mięso się zarumieni. Do mięsa dodajemy pomidory wraz z sokiem i dusimy na małym ogniu przez ok. 25-30 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Czerwona fasolę odsączamy – (tą którą ja użyłam dodaje wraz z sosem) i dodajemy do mięsa. Podgrzewamy kilka minut i odstawiamy.
Przygotowanie chimichanga:
Na środek każdej tortilli nakładamy około 3 łyżek Chili con carne, na to dodajemy poszatkowaną sałatę lodową i porcję sera. Składami brzegi tortilli do środka tworząc kopertę.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej – oleju powinno być tak do wysokości ok. 2,5 cm i smażymy przez 3 minut nasze chimichanga – najpierw złożoną stroną w dół. Następnie ostrożnie przewracamy je na drugą stronę i smażymy kolejne 2 minuty. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy z kwaśną śmietaną i sosem pomidorowym.
Smacznego!
Michalina
Written on 25 stycznia 2021
Byłam jakiś czas temu z mężem u turka na kebabie bo znajomi tak zachwalali, że dobry i dużo. Byliśmy pierwszy raz i ostatni, to jedzenie to … nie będę przeklinać. Po kilku dniach zrobiłam tą chimichange, znalazłam ten przepis przypadkowo szukając przepisu na chilli con carne, tak nam posmakowała, że teraz przynajmniej raz w tygodniu ją robię. Myślę że dopóki się „nie przejemy” jeszcze długo będzie u nas gościć.
Kuchnia Marty
Written on 29 stycznia 2021
Oj my też uwielbiamy to danie 🙂