Chlebek bananowo marchewkowy z mnóstwem bakali to idealna przekąska gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Wilgotny, aromatyczny z dodatkiem zdrowych płatków owsianych i pełnoziarnistej mąki może zastąpić drugie śniadanie. Taki chlebek jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu – spróbujcie!
Składniki:
- 1 duże jajko
- 115 g jogurtu greckiego light
- 200 g puree z bananów (2 średniej wielkości dojrzałe banany)
- 115 g startej na dużej oczkach marchewki (2 duże marchewki)
- 90 ml syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60 g płatków owsianych górskie
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g bakali
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175-180 stopni. Foremkę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
W jednej misce mieszamy mąkę z solą, płatkami owsianymi, sodą, cynamonem i gałką muszkatołową. Banany rozgniatamy widelcem. Jajka ubijamy z ekstraktem waniliowym. Do masy dodajemy syrop klonowy, jogurt, tartą marchewkę i rozgniecione banany. Mieszamy aż składniki się połączą.
Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy. Po wierzchu opcjonalnie posypujemy czekoladowymi kropelkami.
Chlebek bananowy wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45-55 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Dorota z kobietytomy.pl
Written on 12 lipca 2020
Muszę wypróbować 🙂
Klaudia
Written on 8 lipca 2021
Robilam juz 5 razy, najlepszy! Ja nieco zmodyfikowałam przepis, nie daje w ogóle syropu klonowego, zamiast daje garść daktyli i pokrojoną gorzka czekoladę. Jest przepyszne!