Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Chlebek bananowo marchewkowy
2
Chlebek bananowo marchewkowy
  • Chlebek bananowo marchewkowy

Chlebek bananowo marchewkowy z mnóstwem bakali to idealna przekąska gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Wilgotny, aromatyczny z dodatkiem zdrowych płatków owsianych i pełnoziarnistej mąki może zastąpić drugie śniadanie. Taki chlebek jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu – spróbujcie!

4326 - Chlebek bananowo marchewkowy

Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 115 g jogurtu greckiego light
  • 200 g puree z bananów (2 średniej wielkości dojrzałe banany)
  • 115 g startej na dużej oczkach marchewki (2 duże marchewki)
  • 90 ml syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 g płatków owsianych górskie
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g bakali

4357 - Chlebek bananowo marchewkowy

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175-180 stopni. Foremkę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.

W jednej misce mieszamy mąkę z solą, płatkami owsianymi, sodą, cynamonem i gałką muszkatołową. Banany rozgniatamy widelcem. Jajka ubijamy z ekstraktem waniliowym. Do masy dodajemy syrop klonowy, jogurt, tartą marchewkę i rozgniecione banany. Mieszamy aż składniki się połączą.

4374 - Chlebek bananowo marchewkowy

Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy. Po wierzchu opcjonalnie posypujemy czekoladowymi kropelkami.

Chlebek bananowy wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45-55 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

4348 - Chlebek bananowo marchewkowy

 

 

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź