Uwielbiam bananowe wypieki! Dziś zapraszam na chlebek bananowy z borówkami! Do ciasta dodałam pełnoziarnistą mąkę i jogurt dzięki czemu chlebek jest puszysty i wilgotny. Taki bananowy chlebek możecie zabrać ze sobą na wycieczkę, do pracy lub dać dzieciom na drugie śniadanie lub podwieczorek. Polecam.
Składniki:
- 140 g mąki tortowej
- 140 g mąki pełnoziarnistej
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 85 g miękkiego masła
- 60 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 duże jajka
- 3 duże dojrzałe banany + 1 do dekoracji
- 110 g borówek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
W jednej misce mieszamy obie mąki z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrem. Banany rozgniatamy widelcem. Masło ubijamy kilka minut, następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy. Miksujemy aż masa będzie puszysta. Na koniec dodajemy jogurt i rozgniecione banany. Miksujemy aż składniki się połączą.
Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy borówki i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy. Na wierzch układamy całego banana przekrojonego wzdłuż na pół.
Chlebek bananowy z borówkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60-70 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Łukasz
Written on 5 czerwca 2019
taki chlebek to złoto! polecam kazdemu
Kuchnia Marty
Written on 10 czerwca 2019
🙂