Chlebek bananowy z masłem orzechowym to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto, które na pewno Wam zasmakuje. Wilgotny, aromatyczny, idealny na drugie śniadanie. Banany i masło orzechowe idealnie do siebie pasują, zamiast zwykłej mąki dodałam mąkę orkiszową pełnoziarnistą. Pycha!
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie
- 150 g brązowego cukru
- 5 dojrzałych bananów
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 150 g masła orzechowego
- 175 ml oleju kokosowego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę keksówkę smarujemy tłuszczem.
W jednej misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. W drugiej misce rozgniatamy 4 banany (1 banan będzie do dekoracji). Do bananów dodajemy ekstrakt z wanilii i jajka, dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy masło orzechowe i olej. Dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy do formy. Na wierzch układamy całego banana przekrojonego wzdłuż na pół. Możemy posypać też ciasto orzeszkami ziemnymi.
Chlebek bananowy wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45-55 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
gin
Written on 31 stycznia 2018
Genialnie wygląda z tymi bananami na wierzchu! 🙂
Kuchnia Marty
Written on 5 lutego 2018
🙂
Catering Zielona Góra
Written on 27 lutego 2018
Wygląda cudownie aż szkoda zjeść przez ten niesamowity widok
Kuchnia Marty
Written on 6 marca 2018
🙂 dziękuję
Aga
Written on 18 lipca 2019
Cudnie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂