Chłodnik z botwinki z pieczonymi burakami to idealna propozycja na upalne dni! Pyszna, pożywna zupa z mnóstwem świeżych warzyw! Ja swój chłodnik zrobiłam z domowym, zsiadłym mlekiem.. Cóż to był za smak…
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3-4 pęczki botwiny
- 3-4 buraczki czerwone
- 1 pęczek rzodkiewki (ok. 10 szt.)
- 1 długi ogórek
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 1 litr mleka zsiadłego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- cukier do smaku
- sól
- pieprz
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki masła
Botwinę płuczemy, łodyżki i liście siekamy, a buraczki od botwinki kroimy w drobną kostkę. Wszystko podsmażamy na maśle. Czerwone buraki myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut. Jak buraki przestygną obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Również na tarce ścieramy ogórka i rzodkiewki. Do bulionu dodajemy podsmażoną botwinę oraz starte warzywa i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Do bulionu dodajemy jogurt i zsiadłe mleko oraz koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Wszystko delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki żeby chłodnik się schłodził.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.