Chowder z kukurydzą i boczkiem to kremowa, gęsta zupa z mnóstwem warzyw. Bardzo aromatyczna, idealna na każda pogodę! W sezonie koniecznie użyjcie świeżej kukurydzy – dzięki niej zupa będzie jeszcze smaczniejsza!
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera (żebra)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 1 litr bulionu z kurczaka
- 200 ml mleka
- 250 ml słodkiej śmietany kremówki 30%
- 250 g wędzonego boczku
- 500 g ziemniaków
- 1 puszka kukurydzy
- 3 łyżki startego sera parmezan
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niego ziemniaki, gałkę muszkatołową, trochę soli i pieprzu i gotujemy do miękkości (ok. 15-20 minut).
Na maśle podsmażamy ok. 10 minut drobno posiekaną cebulę, selera i marchewkę pokrojone w plasterki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek i smażymy jeszcze kilka chwil. Warzywa przekładamy do miseczki.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy/wytapiamy aż będzie rumiany. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Gdy ziemniaki są już miękkie do zupy dodajemy śmietankę i mleko, parmezan oraz podsmażone warzywa, kukurydzę i boczek. Mieszamy i gotujemy wszystko ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Lipina Beatka
Written on 15 października 2016
Pyszna,prosta,zjadła cała rodzina -nawet tesciu! Już polecam! Mniam mniam 🙂
Kuchnia Marty
Written on 16 października 2016
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam