Churros z sosem czekoladowym to tradycyjna hiszpańska przekąska z ciasta parzonego, smażona w głębokim tłuszczu do chrupkości. Podana z gorącym sosem czekoladowym smakuje wybornie! Gwarantuje, że na jednym się nie skończy.
Składniki na churros:
- 250 ml wody
- 65 g masła
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szczypta soli
- 150 g mąki tortowej
- 3 jajka klasa wagowa L
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder to oprószenia
Składniki na sos czekoladowy:
- 100 g czekolady deserowej
- 1 szczypta cynamonu
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
Przygotowanie churros:
Wodę z masłem i cukrem podgrzewamy aż do zagotowania. Zmniejszamy palnik i wsypujemy mąkę wymieszaną z solą. Energicznie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia zdejmujemy z palnika i odstawiamy żeby przestygło.
Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka jedno po drugim. Miksujemy aż otrzymamy gładkie i jednolite ciasto.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
W rondelku rozgrzewamy olej (powinien mieć ok. 180 stopni) bezpośrednio na olej wyciskamy churros o długości ok. 10 cm (końce odcinamy nożyczkami lub nożykiem).
Smażymy na złoty kolor po ok. 2 minut z każdej strony. Wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowy ręcznik. Posypujemy cukrem pudrem.
Przygotowanie sosu czekoladowego:
Śmietankę podgrzewamy z cynamonem aż się zagotuje, zdejmujemy z palnika i dodajemy masło i pokruszoną czekoladę. Energicznie mieszamy aż otrzymamy gładką polewę.
Churros podajemy z sosem czekoladowym.