Dziś przepis na ciasteczka, które uwielbia sam Święty Mikołaj! Kruche z mnóstwem czekoladowych kropelek i drażetek m&m (wybrałam te z orzeszkami w środku). Przygotowywałam je razem z synkiem, oczywiście wcześniej napisaliśmy dłuuugi list do Mikołaja. A Wy już upiekliście słodki poczęstunek dla Mikołaja? Byliście grzeczni w tym roku?
Składniki:
- 170 g masła
- 50 g cukru pudru
- 150 g brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 270 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 40 g budyniu błyskawicznego (słodki kubek)
- 80 g kropelek czekoladowych
- 150 g m&m zielonych, białych i czerwonych
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z brązowym cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i ucieramy jeszcze kilka minut. Mąkę mieszamy z solą, sodą oczyszczoną i budyniem. Mąką dodajemy do masła i wyrabiamy aż składniki się połączą. Do ciasta dodajemy m&m i kropelki czekoladowe, delikatnie mieszamy.
Z ciasta formujemy małe kulki, spłaszczamy je w dłoniach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastkami wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, ciasteczka wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
Upieczone ciasteczka pozostawiamy przez 10 minut na blasze do ostygnięcia.
Pamiętajcie, że ciasteczka zostawiamy Mikołajowi ze szklaneczką mleka!