Uwielbiam kawę! Kocham jej smak i aromat. Każdy dzień rozpoczynam od filiżanki Cappuccino 😊
Dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na obłędne ciasteczka kawowe z białą czekoladą.
Chrupiące i delikatne – można się w nich zakochać!
Ostatnio testuje kawy Arabica od od Vaspiatta. Na pierwszy ogień poszła Vaspiatta Crema Italiana – o delikatnych orzechowych nutach, które idealnie komponują się z mlekiem. To właśnie z niej przygotowuję moje ukochane Latte oraz cappuccino. Z kolei jeśli mam ochotę poczuć smak gorącej, czarnej Afryki to sięgam po Vaspiatta Africana – intensywną, z wyczuwalnymi nutami lawendy, cytrusów i gorzkiej czekolady – już jedna mała filiżanka postawi mnie na nogi. To właśnie Africane dodałam do ciasteczek. Jeśli chcecie poznać całą „rodzinę” Vaspiatta zapraszam do odwiedzenia strony www.delicatea.pl
Składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 1 żółtko, lekko podbite
- 325 g mąki tortowej
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta mielonej kawy
- 4-5 łyżek mocnej czarnej kawy np. Espresso
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatkowo:
- 200 g białej czekolady
- mielony cynamon do posypania ciastek
Przygotowanie:
W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtko, płynną kawę oraz esencje waniliową. Miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z mieloną kawą i solą . Wyrabiamy składniki na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ja w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką. Zdejmujemy górny arkusz papieru i wycinamy okrągłe ciastka.
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut.
Po upieczeniu studzimy ciasta na kratce.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na zimne ciasteczka nakładamy po łyżce czekolady. Odkładamy do zastygnięcia. Ciasteczka kawowe z białą czekoladą przed podaniem posypujemy cynamonem.
Smacznego!