Ciasteczka miodowe ze słonecznikiem to idealny przepis na nadchodzą jesień! Mięciutkie, cynamonowe ciasteczka polane karmelizowanym słonecznikiem dosłownie rozpływają się w ustach! Jednak to nie ciasteczka będą bohaterem tego wpisu, a obłędny miód, który do nich dodałam! Ostatnio podjęłam współpracę z rodzinną firmą Pasieki Rodziny Sadowskich i jestem zachwycona ich produktami. Zarówno miody jak i produkty pszczele w szczególności pyłek i propolis od dłuższego czasu codziennie wzmacniają odporność moją i moich bliskich. Zachęcam Was do odwiedzenia strony i zapoznania się z ofertą – tylko ostrzegam – te miody uzależniają!
Składniki na ciasteczka:
- 55 g brązowego cukru
- 30 g masła
- 1 jajko
- 80 g miodu z cynamonem
- 190 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Składniki na masę słonecznikową
- 30 g cukru brązowego
- 30 g miodu
- 30 g śmietanki 30%
- 20 g masła
- 130 g łuskanych pestek słonecznika
Przygotowanie ciasta:
W małej miseczce, ubijamy cukier i masło. Dodajemy jajko, miód i ekstrakt waniliowy. Miksujemy aż składniki się połączą. W drugiej misce łączymy mąką, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki stopniowo dodajemy do masy cukrowej. Miksujemy aż składniki się połączą. Ciasto przykrywamy i na 2 godziny wstawiamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Gdy ciasto się schłodzi dużą łyżką (lub małą łyżką do lodów) nakładamy porcje ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Podpiekamy ok. 8 minut.
Przygotowanie masy słonecznikowej:
W międzyczasie do rondelka przekładamy cukier, miód, śmietankę oraz masło – doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 1 minutę często mieszając. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i dodajemy słonecznik. Mieszamy.
Masę słonecznikową nakładamy na podpieczone ciastka, które ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy ok. 8-10 minut.
Upieczone ciasteczka studzimy.
taniebiurowirtualne.pl
Written on 22 września 2020
Miód i słonecznik mają cenne wartości .Miód od jesieni do wiosny gości u nas codziennie bo jestem zdania , że dobrze wpływa na naszą odporność .Jak do tej pory nie zawiódł .Ciekawy przepis .Dziękuję .