Obłędne w smaku, kruche, ciasteczka orzechowo kawowe z czekoladą są idealne gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego! Są błyskawiczne w przygotowaniu – wystarczy kilka chwil i możemy się cieszyć smakiem tych pysznych ciastek.
Składniki na ciasto:
- 225 g miękkiego masła
- 100 g białego cukru
- 50 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka esencji z wanilii
- 260 g mąki tortowej
- 80 g mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 200 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietany słodkiej 30%
Przygotowanie:
W misce ucieramy masło z białym i brązowym cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy esencję waniliową, dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę z solą, kawą i mielonymi orzechami. Do masła dodajemy suche składniki i zagniatamy gładkie ciasto.
Odrywamy kawałki ciasta (po 1 czubatej łyżce na ciastko) i formujemy kulki. Kulki z ciasta układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm od siebie. Używając kciuka robimy na środku każdej kulki wgłębienie.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Blachę z ciastkami wkładamy na ok. 15 minut do lodówki, a następnie do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 20 minut aż będą blado złote.
Upieczone ciasteczka wyjmujemy i studzimy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i śmietanką.
Gdy czekolada lekko przestygnie zalewamy nią wgłębienia w ciastkach. Ciasteczka odstawiamy do zastygnięcia masy.
Smacznego!