Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Ciasteczka Renifery
12
Ciasteczka Renifery
  • Ciasteczka Renifery

Ciasteczka Renifery są kruche i aromatyczne. Doskonałe na świąteczne dni! My w tym roku przygotowaliśmy je dla Mikołaja! Te ciasteczka nie tylko uroczo wyglądają ale i również obłędnie smakują!

8031 - Ciasteczka Renifery

Składniki na ciasteczka Renifery:

  • 185 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 350 g mąki tortowej
  • 1 jajko duże
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie małych precelków
  • czerwone i białe Lentilki (zamiast białych można użyć gotowych cukrowych oczu)
  • pisak czekoladowy
  • 200 g mlecznej lub deserowej czekolady
8062 - Ciasteczka Renifery
Przygotowanie ciasteczek:

W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i żółtko i miksujemy aż składniki się połączą.

Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

8042 - Ciasteczka Renifery

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką. Zdejmujemy górny arkusz papieru i wycinamy okrągłe ciastka w dwóch rozmiarach małe (buzia renifera) i większe (głowa).

Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut.
Po upieczeniu studzimy ciasta na kratce.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Zimne ciastka smarujemy porcją płynnej czekolady. Z precelków robimy rogi, z małego ciasteczka pyszczek. Mocujemy oczy i czerwony nosek – nosek smarujemy odrobiną rozpuszczonej czekolady. Pisakiem czekoladowym malujemy buzię. Ciasteczka pozostawiamy to całkowitego zastygnięcia czekolady.

Smacznego!

8033 - Ciasteczka Renifery

 

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź