Uwielbiam masło orzechowe.. i uwielbiam ciasteczka z masłem orzechowym. Mniam.. ten smak i zapach! Nie potrafię się im oprzeć. Są chrupiące, nie za słodkie i bardzo szybko się je przygotowuje! Polecam!
Składniki:
- 110 g masła
- 125 g masła orzechowego
- 225 g cukru
- 1 duże jajko
- 165 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 100 g czekoladowej posypki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W misce ucieramy masło z masłem orzechowym i cukrem na jednolitą, puszystą masę, dodajemy jajko i miksujemy aż składniki się połączą. Mąkę mieszamy z sodą i solą i stopniowo dodajemy do masy maślanej, ucieramy.
Dużą blachę (najlepiej taką z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. W dłoniach formujemy ciastka (po 1 łyżce na ciasteczko) i układamy w odstępach ok. 3 cm od siebie. Po wierzchu posypujemy czekoladowych posypkami, delikatnie dociskamy je ręką.
Pieczemy ok. 10-15 minut.
Studzimy na kratce.
Słodkie okruszki
Written on 12 grudnia 2015
Wyglądają pysznie U mnie też królują ciasteczka z tym, że delikatne i serowe.
Pozdrawiam serdecznie
Marta
Written on 12 grudnia 2015
Mmmn.. serowe muszą być pyszne! Tak jak piszesz takie ciasteczka są delikatne.
Marta
Written on 17 grudnia 2015
Witam Marto, skusiłam się na te ciasteczka i obok tradycyjnych pierników mamy kilka orzechowych słodkości:-)
Może masz jakiś ciekawy przepis na białe ciasteczka. Franio od tygodnia w domku wiec pewnie jeszcze coś upichcimy. A jak tam Maksiu , zdrowy?
My prawdopodobnie dopiero po Świętach wrócimy do przedszkola.
Czekam na ciekawe przepisy:-)
Pozdrawiam cieplutko
Marta
Marta
Written on 17 grudnia 2015
Witaj Marto! Maksio już zdrowy ale do przedszkola pójdzie już po świętach. Franusiowi życzymy duuużo zdrówka.na maila wyślę Ci kilka przepisów na ciasteczka 🙂