Kiedy pierwszy raz jadłam kruche ciasteczka z masłem orzechowym od razu się w nich zakochałam! Uwielbiam słodko słone smaki. A te ciasteczka nie dość, że są szybkie w przygotowaniu, to równie szybko znikają z talerza. Koniecznie musicie ich spróbować.
Składniki na ciasteczka z masłem orzechowym:
- 60 g miękkiego masła
- 50 g smalcu
- 110 g masła orzechowego
- 225 g cukru
- 1 duże jajko
- 165 g mąki tortowej
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 15-20 g orzeszków solonych ziemnych
- tłuszcz do formy
Przygotowanie ciasteczek z masłem orzechowym:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. W dużej misce mieszamy/ucieramy mało, smalec, masło orzechowe, cukier i jajko aż będzie kremowe i gładkie. Następnie ciągle ucierając stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodę i solą.
Do gotowego ciasta wsypujemy orzeszki i mieszamy. Z ciasta formujemy w dłoniach ciastka (ok. 2 łyżek na jedno ciastko) i układamy na natłuszczonej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm od siebie. Pieczemy ok. 10-15 minut.
Gotowe ciastka pozostawiamy do wystygnięcia przez 5 minut zanim je zdejmiemy z blachy.
Miłego chrupania!