Pyszne, kruche ciasteczka z owocowym nadzieniem zachwycą smakiem nie tylko najmłodszych. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe! Kto raz spróbuje na pewno się zakocha w tym smaku!
Składniki na ciasto:
- 330 g mąki
- 1 łyżka cukru
- 225 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 110 ml zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 4-5 jabłka
- 100 g suszonej żurawiny
- 3-4 łyżki wiśni z kompotu
- 100 g cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem i solą. Następnie dodajemy zimne posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Owoce wsypujemy do garnka, dodajemy żurawinę oraz cukier i dusimy ok. 10-15 minut. Na koniec dodajemy wiśnie i jeszcze kilka minut przesmażamy. Odkładamy żeby nadzienie przestygło.
Przygotowanie ciasteczek z owocowym nadzieniem:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy po dwa okrągłe placki (na górę i na dół). Na spód ciastka nakładamy na środek łyżeczkę nadzienia zostawiając czyste brzegi i przykrywamy ciastko drugim okrągłym plackiem, zlepiając brzegi. Na górze można zrobić nacięcia. Tak samo postępujemy z następnymi ciastkami. Gotowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut aż się ładnie zarumienią.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
foodmania
Written on 4 lutego 2015
urocze ciasteczka, a owocowa wkładka to świetny pomysł 🙂
Marta
Written on 4 lutego 2015
Dziękuję bardzo!