Ciasteczka z tahini to obłędne w smaku chałwowe ciastka z kawałkami czekolady. Są kruche, delikatne, proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka chwil by cieszyć się ich przepysznym smakiem i aromatem. Dobrej jakości pastę sezamową kupicie w internetowych sklepie Kuchnie Świata.
Składniki:
- 113 g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
- 200 g szklanki mąki tortowej
- 100 g cukru
- 100 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 120 g Tahini, pasty sezamowej (dobrze wymieszanej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 100 g czekolady posiekanej na kawałki (mleczna lub deserowa albo gorzka)
- szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
W misce ucieramy oba cukry cukry i masło przez 1-2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy jajko i mieszamy przez kolejne 1-2 minuty.
Do masy dodajemy tahini i wanilię – mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy aż składniki się połączą.
Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i formujemy w kulkę. Ciasteczka układamy na blasze zachowując kilku centymetrowy odstęp między ciastkami.
Pieczemy od 10-12 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciastka ok. 5 minut na blasze aby ostygły.
Smacznego!
WPIS POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY Z FIRMĄ KUCHNIE ŚWIATA
Anna Chudzik
Written on 26 stycznia 2022
nie ma mąki w przepisie a jest w składnikach
Kuchnia Marty
Written on 26 stycznia 2022
Aniu, jest napisane w przepisie kiedy dodać mąkę cytuję: „Do masy dodajemy tahini i wanilię – mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy aż składniki się połączą.”