Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Ciasteczka z tahini
2
Ciasteczka z tahini
  • Ciasteczka z tahini

Ciasteczka z tahini to obłędne w smaku chałwowe ciastka z kawałkami czekolady. Są kruche, delikatne, proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka chwil by cieszyć się ich przepysznym smakiem i aromatem. Dobrej jakości pastę sezamową kupicie w internetowych sklepie Kuchnie Świata.

7017 - Ciasteczka z tahini
Składniki:
  • 113 g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
  • 200 g szklanki mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 120 g Tahini, pasty sezamowej (dobrze wymieszanej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 100 g czekolady posiekanej na kawałki (mleczna lub deserowa albo gorzka)
  • szczypta soli
7019 - Ciasteczka z tahini
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

W misce ucieramy oba cukry cukry i masło przez 1-2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy jajko i mieszamy przez kolejne 1-2 minuty.

Do masy dodajemy tahini i wanilię – mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy aż składniki się połączą.

7008.900 scaled e1635341127379 - Ciasteczka z tahini

7035 - Ciasteczka z tahini

Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i formujemy w kulkę. Ciasteczka układamy na blasze zachowując kilku centymetrowy odstęp między ciastkami.

Pieczemy od 10-12 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciastka ok. 5 minut na blasze aby ostygły.

Smacznego!

7070 - Ciasteczka z tahini

7126 - Ciasteczka z tahini

WPIS POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY Z FIRMĄ KUCHNIE ŚWIATA

logo 1 - Ciasteczka z tahini

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

    • Kuchnia Marty

      Written on 26 stycznia 2022

      Aniu, jest napisane w przepisie kiedy dodać mąkę cytuję: „Do masy dodajemy tahini i wanilię – mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy aż składniki się połączą.”

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź