Mega apetyczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe z malinami i czekoladą jest puszyste i wilgotne! Ważne aby banany były dojrzałe. Uwielbiam takie ciacha i jestem pewna, że i Wam zasmakuje. Do tego ten fantastyczny zapach unoszący się w całym domu w trakcie pieczenia – obłęd!
Składniki na ciasto:
- 115 g masła
- 150 g brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 80 g jogurtu greckiego
- 1 laska wanilii
- 400 g bananów (ok. 4 większych sztuk)
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 120 g czekolady mlecznej
- 200 g malin
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, nasionka wanilii i jogurt i ucieramy jeszcze ok. 2-3 minut. W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i gałkę muszkatołową.
Banany obieramy i miksujemy na puree.
Do masy dodajemy zmiksowane banany i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec do mokrych składników dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką aż otrzymamy jednolite ciasto.
W miseczce łączymy maliny z 1 łyżką mąki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Formę do keksówki o wymiarach 22x10x7 cm smarujemy masłem. Wszystkie składniki (ciasto, maliny i czekoladę połamaną na mniejsze kawałki) dzielimy na trzy części. Na spód keksówki wkładamy 1/3 ciasta, następnie układamy 1/3 malin, oraz posypujemy 1/3 czekolady. Czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Formę wstawiamy do piekarnika na ok. 60-70 minut. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Ja po 30 minutach pieczenia przykrywamy wierzch ciasta folią aluminiową. Dzięki temu nie przypiecze się zbyt mocno.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.
ami
Written on 7 sierpnia 2016
Cudownie wygląda. Aż ma się ochotę sięgnąć po kawałek.
Matt
Written on 3 października 2016
Czy ciasto wyjdzie jak czekolade rozpuszcze w kąpieli wodnej i po ostudzeniu dodam do mokrych składników?
Kuchnia Marty
Written on 3 października 2016
Matt, raczej nie bo płynna czekolada zmieni strukturę ciasta