Kolejna odsłona mojego ulubionego ciacha! Przepyszne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto jogurtowe z gruszkami i gorzką czekoladą rozpływa się w ustach! Słodkie gruszki i gorzka czekolada to idealne połączenie. Musicie koniecznie je upiec!
Składniki:
- 200 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 245 g jogurtu naturalnego
- 225 g cukru
- 3 duże jajka
- 110 g oleju rzepakowego
- 1-2 gruszki
- 100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- masło i bułka tarta do formy
- 1 garść migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Prostokątną foremkę o wymiarach 22×10 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę łamiemy.
W jednej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieramy cukier z jajkami i jogurtem aż masa będzie gładka. Suche i mokre składniki łączymy razem i dodajemy olej. Mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się połączą.
Do foremki wlewamy 1/3 ciasta, które posypujemy 1/3 gruszek i czekolady, ponownie nakładamy ciasto, a na ciasto kolejną cześć owoców i czekolady itd. (trzy części ciasta i 3 gruszek i czekolady – na wierzchu ma być czekolada i gruszki). Całość posypujemy migdałami w płatkach.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 60-70 minut do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez 10-15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy na kratce.
Meg
Written on 20 września 2016
Gruszki są pyszne, a ciasto jogurtowe jeszcze bardziej, więc propozycja super! 🙂
Kuba
Written on 21 września 2016
Szkoda, że sezon na świeże owoce się powoli kończy i coraz trudniej będzie robić takie smakołyki 🙁
Kuchnia Marty
Written on 21 września 2016
Kubo, zawsze pozostaną mrożone, albo w syropie 😉
Beata
Written on 9 września 2018
Mozna dac wiecej gruszek zamiast czekolady?
Kuchnia Marty
Written on 9 września 2018
niestety nie, bo zmieni się konsystencja ciasta 🙁