Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Ciasto kajmakowo budyniowe bez pieczenia
4
Ciasto kajmakowo budyniowe bez pieczenia
  • Ciasto kajmakowo budyniowe bez pieczenia

Dziś będzie przepis na pyszne, smaczne i szybkie ciasto kajmakowo budyniowe bez pieczenia! Cztery warstwy herbatników przełożone przepysznym kremem kajmakowym oraz kremem budyniowym i lekko kwaśnym dżemem morelowych. Całość idealnie się komponuje!

0064 - Ciasto kajmakowo budyniowe bez pieczenia

Składniki:

  • 1 litr mleka 3,2%
  • 100 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 40 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka jaj
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 210 g masy kajmakowej
  • ok. 500-600 g herbatników
  • ok. 5-6 łyżek dżemu morelowego
  • np. ciasteczka amaretto do dekoracji
0045 - Ciasto kajmakowo budyniowe bez pieczenia

Przygotowanie:

Do miski odlewamy 1 ½ szklanki mleka i dokładnie je mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i obiema mąkami. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko się zagotuje, zmniejszamy palnik i wlewamy do niego wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy, często mieszając aż otrzymamy gęsty budyń.

Budyń przekładamy do miski, przykrywamy wierzch folią spożywczą i studzimy. Budyń ma być zimny.

Miękkie masło ubijamy ok. 4 minut. Następnie łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń. Ciągle miksując.

Krem budyniowy dzielimy na dwie części. 1/3 i 2/3. Mniejszą cześć chowamy do lodówki, a do pozostałej dodajemy masę kajmakową. Krem z masą kajmakową również chowamy do lodówki na ok. 30-45 minut dzięki temu krem będzie bardziej zwarty i nie wypłynie w trakcie przekładania.

0081 - Ciasto kajmakowo budyniowe bez pieczenia

Kwadratową blachę (użyłam takiej ze zdejmowanym dnem) o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy po kolei: warstwę herbatników, 1/3 kremu kajmakowego, warstwę herbatników – ciastka smarujemy dżemem morelowym, na dżem nakładamy krem budyniowy, znowu herbatniki, na ciastka kolejna porcję (2/3) kremu kajmakowego i znowu 4 warstwę herbatników. Ostatnią warstwę ciastek smarujemy pozostałym kremem kajmakowym i dekorujemy ciasteczkami amaretto – można je pokruszyć.

Gotowe ciasto chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

0038 - Ciasto kajmakowo budyniowe bez pieczenia

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź