Dziś będzie przepis na pyszne, smaczne i szybkie ciasto kajmakowo budyniowe bez pieczenia! Cztery warstwy herbatników przełożone przepysznym kremem kajmakowym oraz kremem budyniowym i lekko kwaśnym dżemem morelowych. Całość idealnie się komponuje!
Składniki:
- 1 litr mleka 3,2%
- 100 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 40 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka jaj
- 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 210 g masy kajmakowej
- ok. 500-600 g herbatników
- ok. 5-6 łyżek dżemu morelowego
- np. ciasteczka amaretto do dekoracji
Przygotowanie:
Do miski odlewamy 1 ½ szklanki mleka i dokładnie je mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami i obiema mąkami. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko się zagotuje, zmniejszamy palnik i wlewamy do niego wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy, często mieszając aż otrzymamy gęsty budyń.
Budyń przekładamy do miski, przykrywamy wierzch folią spożywczą i studzimy. Budyń ma być zimny.
Miękkie masło ubijamy ok. 4 minut. Następnie łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń. Ciągle miksując.
Krem budyniowy dzielimy na dwie części. 1/3 i 2/3. Mniejszą cześć chowamy do lodówki, a do pozostałej dodajemy masę kajmakową. Krem z masą kajmakową również chowamy do lodówki na ok. 30-45 minut dzięki temu krem będzie bardziej zwarty i nie wypłynie w trakcie przekładania.
Kwadratową blachę (użyłam takiej ze zdejmowanym dnem) o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy po kolei: warstwę herbatników, 1/3 kremu kajmakowego, warstwę herbatników – ciastka smarujemy dżemem morelowym, na dżem nakładamy krem budyniowy, znowu herbatniki, na ciastka kolejna porcję (2/3) kremu kajmakowego i znowu 4 warstwę herbatników. Ostatnią warstwę ciastek smarujemy pozostałym kremem kajmakowym i dekorujemy ciasteczkami amaretto – można je pokruszyć.
Gotowe ciasto chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Akademia
Written on 12 lutego 2019
Jestem oczarowana! Ciasto wygląda pięknie, a do tego zawiera krem budyniowy! Palce lizać… i to dosłownie!
Kuchnia Marty
Written on 17 lutego 2019
🙂
Agata Sz
Written on 24 października 2020
Bardzo proste wykonanie, ciasto pyszne. Robię kolejny raz, każdy chwali. Dziękuję za dokładny przepis.
Kuchnia Marty
Written on 26 października 2020
Bardzo się cieszę!