Od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia tego ciasta. Kinder Country jest proste, szybkie w przygotowaniu i smakuje jak popularny batonik, którego większość z Was miałam okazję próbować. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała przepisu i zamiast białej czekolady użyłam karmelowej z wafelkami – pyyyycha!
Składniki na masę karmelową:
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 250 g czekolady karmelowej np. z wafelkami
- 120 g płatków Nestle Kangus
Składniki na masę czekoladową:
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 200 g czekolady mlecznej
Dodatkowo:
- 220-250 g herbatników
- 2 garście płatków Nestle Kangus do dekoracji
Przygotowanie masy karmelowej:
Spód prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 28 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na papier układamy ciastka, jedno obok drugiego.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy karmelową czekoladę i odstawiamy żeby przestygła.
W misce ubijamy na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. W drugiej misce łączymy roztopioną czekoladę z serkiem mascarpone, miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy łyżka po łyżce bitą śmietanę, mieszamy. Do masy dodajemy płatki i delikatnie mieszamy. Na ciastka wykładamy masę, wyrównujemy i ponownie układamy herbatniki.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Przygotowanie masy czekoladowej:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną i odstawiamy żeby przestygła.
W misce ubijamy na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Zimną, roztopioną czekoladę i bitą śmietanę delikatnie łączymy. Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i po wierzchu posypujemy pozostałymi płatkami.
Ciasto chowamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przepis ze strony Przepis Na Talerzu, zmodyfikowany
Kinga Kornacka
Written on 1 listopada 2016
Co prawda nie przepadam za takimi śmietanowymi ciastami, ale to wygląda bardzo kusząco 🙂
Kuchnia Marty
Written on 1 listopada 2016
Kinga, zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂
Rageshir
Written on 10 listopada 2016
Przeczytałem, zobaczyłem, pokazałem żonie, żona zrobiła, jestem w niebie 😀
Kuchnia Marty
Written on 10 listopada 2016
Strasznie się cieszę! A po takim komentarzu to ja jestem w niebie 😉
ewa
Written on 26 maja 2019
Witam.A jakiej konkretnie czekolady z wafelkami Pani uzyla? Nie mieszkam w Pl i cos bym sobie znalazla w zamian jesli czekolada jest polska.
Kuchnia Marty
Written on 26 maja 2019
Witam, Pani Ewo czekolady Wedel Karmellove (są różne rodzaje)
Pozdrawiam