Dziś zapraszam na ciasto królewskie mojej mamy! Miodowe placki przełożone masą serową i kremem kakaowym na bazie kaszy manna – pychota! Przygotowanie ciasta jest dość czasochłonne ale dla tego smaku warto! Ciasto królewskie jest idealne na święta 🙂
Składniki na ciasto:
- 500 g maki pszennej tortowej
- 2 duże jajka
- 220 g cukru
- 150 g margaryny Palma Bielmar
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 2 łyżeczki sody
- 5 łyżek śmietany kwaśnej 18%
Składniki na krem kakaowy:
- 100 g kaszy manna
- 110 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200 g margaryny Palma Bielmar
- 130 ml mleka
- 1 łyżeczka kakao
Składniki na masę serową:
- 1 ½ kg tłustego twarogu
- 250 g margaryny Palma Bielmar
- 5 dużych jaj (oddzielnie białka, oddzielnie żółtka)
- 220 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 60 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- opcjonalnie 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 200 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- 8 łyżek mleka
- 40 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- tłuszcz do formy
- mąka
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 3 równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 30×26 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką. 1 z 3 części ciasta rozwałkować, wsadzić do formy i piec ok. 15 minut aż się zarumieni. Tak samo postępować z pozostałymi częściami ciasta.
Przygotowanie kremu kakaowego:
Mleko zagotować z margaryną , cukrem i cukrem wanilinowym. Odstawić i wsypać kasze manna. Ciągle mieszając gotować aż masa zgęstnieje. Odstawić aż lekko przestygnie. Dodać kakao i wszystko zmiksować.
Przygotowanie masy serowej:
Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Odcedzić.
Twaróg zmielić dwukrotnie. W misce utrzeć margarynę z cukrem na jasną masę. Dodawać żółtka jedno po drugim, ciągle miksując. Dodać twaróg i ucierać aż składniki się połączą. Dodać rodzynki.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę serową zagotować. Należy ją często mieszać bo szybko się przypala. Budyń rozrobić w mleku i wlać do masy serowej. Gotować jeszcze chwilę. Jeśli masa serowa będzie rzadka należy dodać jeszcze mąkę ziemniaczaną.
Przygotowanie ciasta:
Na jeden z trzech wcześniej upieczonych placków wylać połowę jeszcze ciepłej masy serowej i przykryć drugim plackiem. Na drugi placek wyłożyć krem kakaowy, na niego położyć cienka warstwę masy serowej i przykryć trzecim plackiem. Wylać pozostałą masę serową i odstawić aż ser wystygnie.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę połamać na drobne kawałki, dodać masło i mleko. Rozpuścić w kąpieli wodnej.
Polewę wylać na zimna masę serową i posypać posiekanymi orzechami włoskim.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia jak placki miodowe zmiękną.
Justyna
Written on 8 grudnia 2014
Martuś Ty i mama to musicie koniecznie książkę kucharską wydać bo te przepisy są genialne!!!!! 🙂
Marta
Written on 8 grudnia 2014
Haa..haa.. póki co nie mamy tego w planach 🙂 Ograniczam się do prowadzenia bloga 😀
Aurelia
Written on 9 grudnia 2014
Cześć Marta! Ciasto wygląda przepięknie i przesmacznie 🙂 świetny blog i bardzo ładne zdjęcia. Na pewno będę tu częściej zaglądać 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Marta
Written on 9 grudnia 2014
Aurelio, cieszę się że blog się podoba i mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie.
Pozdrawiam