Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0757.900 - Ciasto królewskie mojej mamy
4
Ciasto królewskie mojej mamy
  • 0757.900 - Ciasto królewskie mojej mamy

Dziś zapraszam na ciasto królewskie mojej mamy! Miodowe placki przełożone masą serową i kremem kakaowym na bazie kaszy manna – pychota! Przygotowanie ciasta jest dość czasochłonne ale dla tego smaku warto! Ciasto królewskie jest idealne na święta 🙂

Ciasto królewskie mojej mamy

Składniki na ciasto:

  • 500 g maki pszennej tortowej
  • 2 duże jajka
  • 220 g cukru
  • 150 g margaryny Palma Bielmar
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 2 łyżeczki sody
  • 5 łyżek śmietany kwaśnej 18%

 

Składniki na krem kakaowy:

  • 100 g kaszy manna
  • 110 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 g margaryny Palma Bielmar
  • 130 ml mleka
  • 1 łyżeczka kakao

 

Składniki na masę serową:

  • 1 ½ kg tłustego twarogu
  • 250 g margaryny Palma Bielmar
  • 5 dużych jaj (oddzielnie białka, oddzielnie żółtka)
  • 220 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 60 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • opcjonalnie 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

 

Dodatkowo:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 8 łyżek mleka
  • 40 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • tłuszcz do formy
  • mąka

 

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 3 równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 30×26 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką. 1 z 3 części ciasta rozwałkować, wsadzić do formy i piec ok. 15 minut aż się zarumieni. Tak samo postępować z pozostałymi częściami ciasta.

Ciasto królewskie mojej mamy

Przygotowanie kremu kakaowego:

Mleko zagotować z margaryną , cukrem i cukrem wanilinowym. Odstawić i wsypać kasze manna. Ciągle mieszając gotować aż masa zgęstnieje. Odstawić aż lekko przestygnie. Dodać kakao i wszystko zmiksować.

Ciasto królewskie mojej mamy

Przygotowanie masy serowej:

Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Odcedzić.

Twaróg zmielić dwukrotnie. W misce utrzeć margarynę z cukrem na jasną masę. Dodawać żółtka jedno po drugim, ciągle miksując. Dodać twaróg i ucierać aż składniki się połączą. Dodać rodzynki.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Masę serową zagotować. Należy ją często mieszać bo szybko się przypala. Budyń rozrobić w mleku i wlać do masy serowej. Gotować jeszcze chwilę. Jeśli masa serowa będzie rzadka należy dodać jeszcze mąkę ziemniaczaną.

Ciasto królewskie mojej mamy

Przygotowanie ciasta:

Na jeden z trzech wcześniej upieczonych placków wylać połowę jeszcze ciepłej masy serowej i przykryć drugim plackiem. Na drugi placek wyłożyć krem kakaowy, na niego położyć cienka warstwę masy serowej i przykryć trzecim plackiem. Wylać pozostałą masę serową  i odstawić aż ser wystygnie.

Ciasto królewskie mojej mamy

Przygotowanie polewy:

Czekoladę połamać na drobne kawałki, dodać masło i mleko. Rozpuścić w kąpieli wodnej.

Polewę wylać na zimna masę serową i posypać posiekanymi orzechami włoskim.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia jak placki miodowe zmiękną.

Ciasto królewskie mojej mamy

 

Ciasta czy ciasteczka?

Komentarze

  • Justyna

    Written on 8 grudnia 2014

    Martuś Ty i mama to musicie koniecznie książkę kucharską wydać bo te przepisy są genialne!!!!! 🙂

    Odpowiedz
  • Aurelia

    Written on 9 grudnia 2014

    Cześć Marta! Ciasto wygląda przepięknie i przesmacznie 🙂 świetny blog i bardzo ładne zdjęcia. Na pewno będę tu częściej zaglądać 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
    • Marta

      Written on 9 grudnia 2014

      Aurelio, cieszę się że blog się podoba i mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie.
      Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź