Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7705.900 - Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
  • 7705.900 - Ciasto marchewkowe

Pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe jest niezwykle proste i można je wykorzystać jako bazę do tortów. Ja ciasto przełożyłam dżemem wiśniowym ale równie dobrze można przełożyć je kremem pomarańczowym. Mniam.. palce lizać!

7661.900 - Ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto:

  • 340 g mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżeczki przyprawy do pierników
  • 260 ml oleju
  • 300 g brązowego cukru
  • 4 duże jajka
  • 450 g startej marchwi
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • sok z jednej pomarańczy

 

Składniki na krem pomarańczowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • sok z jednej pomarańczy

 

Dodatkowo:

  • 120 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • dżem wiśniowy

 

7716.900 - Ciasto marchewkowe

Przygotowanie ciasta:

Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce ucieramy jajka z brązowym cukrem, dodajemy olej i miksujemy na jednolitą masę. Marchew ścieramy na tarcie o dużych oczkach mieszamy z drobno posiekanymi orzechami, przyprawą do pierników, skórka i sokiem z pomarańczy. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy marchew i dokładnie wszystko mieszamy. Okrągłą tortownicę o średniku ok. 25-27 cm smarujemy masłem, spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy i wstawiamy na ok. 60 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.

Zimne ciasto przekrawamy na pół i przekładamy wiśniowym dżemem.

7651.900 - Ciasto marchewkowe

Przygotowanie kremu pomarańczowego:

W misce ucieramy serek mascarpone z cukrem pudrem, sokiem i skórką z pomarańczy. Kremem nakładamy na wierzch i boki ciasta. Posypujemy drobno posiekanymi orzechami.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

7687.900 - Ciasto marchewkowe

7717.900 - Ciasto marchewkowe

Pozostaw odpowiedź