Pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe jest niezwykle proste i można je wykorzystać jako bazę do tortów. Ja ciasto przełożyłam dżemem wiśniowym ale równie dobrze można przełożyć je kremem pomarańczowym. Mniam.. palce lizać!
Składniki na ciasto:
- 340 g mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 ½ łyżeczki przyprawy do pierników
- 260 ml oleju
- 300 g brązowego cukru
- 4 duże jajka
- 450 g startej marchwi
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- sok z jednej pomarańczy
Składniki na krem pomarańczowy:
- 500 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- sok z jednej pomarańczy
Dodatkowo:
- 120 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- dżem wiśniowy
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce ucieramy jajka z brązowym cukrem, dodajemy olej i miksujemy na jednolitą masę. Marchew ścieramy na tarcie o dużych oczkach mieszamy z drobno posiekanymi orzechami, przyprawą do pierników, skórka i sokiem z pomarańczy. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy marchew i dokładnie wszystko mieszamy. Okrągłą tortownicę o średniku ok. 25-27 cm smarujemy masłem, spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy i wstawiamy na ok. 60 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
Zimne ciasto przekrawamy na pół i przekładamy wiśniowym dżemem.
Przygotowanie kremu pomarańczowego:
W misce ucieramy serek mascarpone z cukrem pudrem, sokiem i skórką z pomarańczy. Kremem nakładamy na wierzch i boki ciasta. Posypujemy drobno posiekanymi orzechami.
Ciasto przechowujemy w lodówce.