Ciasto żółty ser to nic innego jak jogurtowiec przypominający krążek żółtego sera z ogromnymi dziurami. Ciasto jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Pyszne, orzeźwiające zachwyca wyglądem nie tylko dzieci. Uwielbiam ciasta i desery z dodatkiem pulpy z mango! Najlepszą kupicie w internetowym sklepie Kuchnie Świata.
Składniki:
- 550 ml wrzącej wody
- 3 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe (można tez użyć dowolnego smaku o kolorze żółtym lub pomarańczowym)
- 600 g gęstego naturalnego jogurtu np. greckiego
- 375 g pulpy z mango użyłam Pulpa mango Kesar 850g Kuchnie Świata
- opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Dokładnie mieszamy by nie było grudek i odstawiamy żeby galaretka wystygła ale nadal była płynna.
Jogurt miksujemy z pulpą z mango i cukrem pudrem. Na koniec do jogurtu dodajemy zimną ale jeszcze płynną galaretkę, miksujemy aż składniki się połączą.
Masę jogurtową ostrożnie wylewamy do okrągłej tortownicy ok.24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę wstawiamy do lodówki na ok.5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem przekładamy na talerz/paterę i wykonujemy dziurki, np. przy pomocy gałkownicy do owoców (większe dziurki) i słomki (mniejsze dziurki).
Smacznego!
Mira Gotuje
Written on 16 lutego 2022
Naprawdę wygląda jak żółty ser!!! Jest niesamowite! Muszę zrobić taki synkowi 🙂
Delektujemy
Written on 15 kwietnia 2022
Szok, mega ciasto:D Pomysł i wykonanie absolutnie 10/10!
Kuchnia Marty
Written on 8 maja 2022
Bardzo dziękuję