Uwielbiam dania jednogarnkowe! Mają same zalety. Są niedrogie, bardzo syte i proste w wykonaniu. Taką potrawą jest właśnie ciecierzyca z chorizo i jarmużem. Danie rozgrzewające, pikantne i zdrowe!
Składniki:
- 400 g suchej ciecierzycy
- 225 g kiełbasy chorizo
- 1 dynia hokkaido
- 4 cebule
- 1-2 czerwone papryki
- 500 g jarmużu
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka cząbru suszonego
- 1 łyżka rozmarynu suszonego
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- sól
- pieprz
- papryka chili
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 500 ml buliony drobiowego/warzywnego
Ciecierzyce przebrać zalać zimną wodą i odstawić na co najmniej 8 godzin. Najlepiej robić to wieczorem i pozostawić ją w wodzie na całą noc. Rano należy ją odcedzić i wypłukać w zimnej wodzie. Następnie zalać ją kolejny raz zimną wodą i rozpocząć gotowanie. Gdy woda zacznie się gotować dodać liście laurowe i ziele angielskie. Ciecierzyce gotować pod przykryciem ok. 60 minut. Po tym czasie odcedzić i odstawić żeby przestygła. Można tez użyć ciecierzycy z puszki 🙂 – będzie znacznie szybciej.
Kiełbasę chorizo pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kiełbasę. Jak z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz dodać cebulę. Smażyć ok. 15 minut.
Dynię obrać przekroić na poł, oczyścić z nasion i włókien i pokroić w kostkę.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, dodać do kiełbasy i cebuli. Smażyć jeszcze przez 10 minut po czym wszystko przełożyć do garnka, dodać pomidory z puszki, dynię i zalać bulionem. Gotować aż dynia będzie miękka ok. 30 minut.
Jarmuż oczyścić, umyć i usunąć łodygi. Liście jarmużu i ciecierzycę dodać do kiełbasy, cebuli i dyni. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, cząber, suszony i świeży rozmaryn. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką chili. Gotować jeszcze ok. 10-15 minut.