Comber z królika w panierce z orzechów włoskich z sosem czekoladowym i serem pleśniowym może być serwowany jako danie główne jak i treściwa przekąska. Pyszne i bardzo zdrowe mięso z królika idealnie komponuje się z orzechami włoskimi. Do tego sos z czekolady i sera pleśniowego.. Mniam rozkosz dla podniebienia.
Składniki na comber z królika w panierce z orzechów włoskich:
- 4 combry z królika
- świeży tymianek
- 70 g orzechów włoskich
- sól
- pieprz
- białko jaja
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki oliwy
- 4-5 łyżki masła klarowanego
Składniki na sos czekoladowy z serem pleśniowym:
- 60 g czekolady Klasyczna Gorzka Goplana
- 1 łyżka masła
- 40 g sera pleśniowego lazur (użyłam złoty lazur)
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 80 ml śmietanki lub mleka
- biały pieprz do smaku
Buraczki odcinamy od botwinki, płuczemy, owijamy w folię i pieczemy od. 15-25 minut. Jeszcze ciepłe obieramy ze skórki.
Przygotowanie sosu czekoladowego z serem pleśniowym:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodajemy drobno pokrojony lub pokruszony ser pleśniowy i podgrzewamy często mieszając. Stopniowo dodajemy do masy czekoladowej śmietankę, i gotujemy ciągle mieszając aż sos będzie jednolity. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i doprawiamy do smaku białym pieprzem.
Przygotowanie combra z królika w panierce z orzechów włoskich:
Comber myjemy, oczyszczamy, solimy i posypujemy pieprzem. W miseczce mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżymi listkami tymianku. Mięso marynujemy ok. 1 godziny. Orzechy włoskie drobno siekamy i mieszamy z białkiem jaja kurzego. Na patelni rozgrzewamy masło.
Comber dokładnie obtaczamy w orzechach, a następnie smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor po czym przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na ok. 10 minut.
Comber z królika w panierce z orzechów włoskich podajemy z sosem czekoladowym z serem pleśniowym oraz pieczonymi buraczkami i świeżą botwinką.