Corn dog to nic innego jak parówka pokryta kukurydzianym ciastem i smażona w gorącym oleju. Corn dog to też idealna przekąska dla dzieci. Każdy wie, że dzieciaki uwielbiają parówki. My wybraliśmy te od Zakłady mięsne Henryk Kania. Paróweczki z nowej linii Disney Kitchen powstały z myślą o dzieciach. Zawierają wysoką zawartość białka i aż 93% mięsa z szynki. Bez sztucznych dodatków, bez dużej ilości soli i cukru bez fosforanów i glutaminianu sodu. Nie tylko kolorowe opakowanie z ulubionymi bohaterami bajek Disneya powinno przykuć naszą uwagę ale właśnie skład parówek, który jest bardzo krótki i konkretny! A wracają to Corn dogów to muszę się przyznać, że nie tylko dzieci je uwielbiają 😊
Składniki na ciasto:
- 120 g mąki kukurydzianej
- 240 g mąki pszennej tortowej
- 1 szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
- 1 szczypta pieprzu
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 120 ml ciepłego mleka
- 1 szklanka ciepłej wody
Dodatkowo:
- 2-3 opakowania Parówek z Szynki z linii Disney Kitchen Henryk Kania
- olej do głębokiego smażenia
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy obie mąki, cukier, sól, pieprz, wędzoną paprykę oraz proszek do pieczenia. W drugiej rozbełtane jajko, mleko i ½ szklanki wody. Do suchych składników dodajemy mokre i miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę ciepłej wody.
Olej rozgrzewamy w wysokim garnku. Parówki nadziewamy na patyczki i zanurzamy w cieście. Następnie smażymy na złoty kolor w rozgrzanym oleju. odkładamy na papierowy ręcznik.
Corn dogi podajemy z lekką sałatką i ulubionymi dodatkami.
Smacznego!