Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Corn dog
Corn dog
  • Corn dog

Corn dog to nic innego jak parówka pokryta kukurydzianym ciastem i smażona w gorącym oleju. Corn dog to też idealna przekąska dla dzieci. Każdy wie, że dzieciaki uwielbiają parówki. My wybraliśmy te od Zakłady mięsne Henryk Kania. Paróweczki z nowej linii Disney Kitchen powstały z myślą o dzieciach. Zawierają wysoką zawartość białka i aż 93% mięsa z szynki. Bez sztucznych dodatków, bez dużej ilości soli i cukru bez fosforanów i glutaminianu sodu. Nie tylko kolorowe opakowanie z ulubionymi bohaterami bajek Disneya powinno przykuć naszą uwagę ale właśnie skład parówek, który jest bardzo krótki i konkretny! A wracają to Corn dogów to muszę się przyznać, że nie tylko dzieci je uwielbiają 😊 

Corn dog

Składniki na ciasto:

  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 1 szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 1 szklanka ciepłej wody

 

Dodatkowo:

Corn dog

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy obie mąki, cukier, sól, pieprz, wędzoną paprykę oraz proszek do pieczenia. W drugiej rozbełtane jajko, mleko i ½ szklanki wody. Do suchych składników dodajemy mokre i miksujemy na gładkie ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę ciepłej wody.

Corn dog

Olej rozgrzewamy w wysokim garnku. Parówki nadziewamy na patyczki i zanurzamy w cieście. Następnie smażymy na złoty kolor w rozgrzanym oleju. odkładamy na papierowy ręcznik.

Corn dogi podajemy z lekką sałatką i ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Corn dog

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź