Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Crêpes Suzette
Crêpes Suzette
  • Crêpes Suzette

Co powiecie na śniadanie w francuskim stylu? Dziś zapraszam na naleśniki Crêpes Suzette z sokiem pomarańczowym Hortex od Matki Natury 😊

Uwielbiamy takie leniwe śniadania! Niestety możemy sobie na nie pozwolić tylko w weekendy. Do przygotowania naleśników nie użyłam świeżych pomarańczy bo akurat nie miałam ich w domu, zastąpiłam je sokiem 100% Hortex, który sprawdził się rewelacyjnie. W wersji dla dorosłych do sosu na koniec dodaliśmy odrobinę alkoholu i podpaliliśmy całość 😊

 #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury

Crêpes Suzette

Składniki na naleśniki:

  • 160 g mąki tortowej
  • 290 ml mleka 3,2%
  • 100 ml soku pomarańczowego 100% Hortex
  • 100 ml wody gazowanej
  • 2 łyżki cukru ze skórką pomarańczową lub cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Składniki na sos karmelowo pomarańczowy:

  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek masła
  • ok. 200-250 ml soku pomarańczowego 100% Hortex
  • 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • opcjonalnie 100 ml brandy

Dodatkowo:

  • tłuszcz do posmarowania patelni np. olej kokosowy
Crêpes Suzette

Przygotowanie naleśników:

Wszystkie składniki na naleśniki przedkładamy do miski i miksujemy aż otrzymamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto na naleśniki nie powinno być ani za gęste ani za rzadkie. Najlepiej odstawić ciasto na ok. 15-20 minut i po tym czasie sprawdzić jego konsystencję, jeśli będzie za gęste dodajemy jeszcze odrobinę wody.

Nagrzewamy patelnię, ja przed każdą porcją ciasta smaruję ją odrobiną oleju.

Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z dwóch stron naleśniki. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz.

Crêpes Suzette

Przygotowanie sosu karmelowo pomarańczowego:

Na dużą, rozgrzaną patelnie wsypujemy cukier. Podgrzewamy (nie mieszamy!) na średnim ogniu aż cukier się roztopi i otrzymamy jasnobrązowy (bursztynowy) syrop. Wtedy dodajemy masło i energicznie mieszamy. Gdy masło się roztopi wlewamy sok pomarańczowy i dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz kardamon. Ponownie energicznie mieszamy aż otrzymamy gładki sos.

Do sosu delikatnie dodajemy naleśniki. Najpierw jednego, dusimy go w sosie kilka chwil, składamy w trójkąt i przesuwamy na bok patelni. Później drugiego i tak dalej.

Crêpes Suzette

Jeśli wybierzecie naleśniki crêpes Suzette bez alkoholu to w tym momencie możecie przełożyć je na talerz i delektować się tym niebiańskim śniadaniem.

Jednak jeśli chcecie otrzymać płonące naleśniki to należy zwiększyć moc palnika, wlać alkohol i natychmiast podpalić! UWAGA! Nie pochylamy się zbytnio nad patelnią!

Gdy płomień zgaśnie natychmiast podajemy naleśniki.

Smacznego!

Crêpes Suzette
Wiosenny konkurs od Matki Natury

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź