Co powiecie na śniadanie w francuskim stylu? Dziś zapraszam na naleśniki Crêpes Suzette z sokiem pomarańczowym Hortex od Matki Natury 😊
Uwielbiamy takie leniwe śniadania! Niestety możemy sobie na nie pozwolić tylko w weekendy. Do przygotowania naleśników nie użyłam świeżych pomarańczy bo akurat nie miałam ich w domu, zastąpiłam je sokiem 100% Hortex, który sprawdził się rewelacyjnie. W wersji dla dorosłych do sosu na koniec dodaliśmy odrobinę alkoholu i podpaliliśmy całość 😊
#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
Składniki na naleśniki:
- 160 g mąki tortowej
- 290 ml mleka 3,2%
- 100 ml soku pomarańczowego 100% Hortex
- 100 ml wody gazowanej
- 2 łyżki cukru ze skórką pomarańczową lub cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego
Składniki na sos karmelowo pomarańczowy:
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek masła
- ok. 200-250 ml soku pomarańczowego 100% Hortex
- 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- opcjonalnie 100 ml brandy
Dodatkowo:
- tłuszcz do posmarowania patelni np. olej kokosowy
Przygotowanie naleśników:
Wszystkie składniki na naleśniki przedkładamy do miski i miksujemy aż otrzymamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto na naleśniki nie powinno być ani za gęste ani za rzadkie. Najlepiej odstawić ciasto na ok. 15-20 minut i po tym czasie sprawdzić jego konsystencję, jeśli będzie za gęste dodajemy jeszcze odrobinę wody.
Nagrzewamy patelnię, ja przed każdą porcją ciasta smaruję ją odrobiną oleju.
Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z dwóch stron naleśniki. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz.
Przygotowanie sosu karmelowo pomarańczowego:
Na dużą, rozgrzaną patelnie wsypujemy cukier. Podgrzewamy (nie mieszamy!) na średnim ogniu aż cukier się roztopi i otrzymamy jasnobrązowy (bursztynowy) syrop. Wtedy dodajemy masło i energicznie mieszamy. Gdy masło się roztopi wlewamy sok pomarańczowy i dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz kardamon. Ponownie energicznie mieszamy aż otrzymamy gładki sos.
Do sosu delikatnie dodajemy naleśniki. Najpierw jednego, dusimy go w sosie kilka chwil, składamy w trójkąt i przesuwamy na bok patelni. Później drugiego i tak dalej.
Jeśli wybierzecie naleśniki crêpes Suzette bez alkoholu to w tym momencie możecie przełożyć je na talerz i delektować się tym niebiańskim śniadaniem.
Jednak jeśli chcecie otrzymać płonące naleśniki to należy zwiększyć moc palnika, wlać alkohol i natychmiast podpalić! UWAGA! Nie pochylamy się zbytnio nad patelnią!
Gdy płomień zgaśnie natychmiast podajemy naleśniki.
Smacznego!