Nie macie pomysłu na obiad? Koniecznie przygotujcie Cukinie zapiekane z kiełbasą i kaszą kuskus! Szybko, smacznie i kolorowo! Całość tworzy zaskakujące w smaku połączenie i pełnowartościowy posiłek. My uwielbiamy takie dania, mam nadzieję, że i Wam zasmakuje.
Składniki na cukinie:
- 3-4 cukinie
- 250 g np. kiełbasy śląskiej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
- bazylia suszona
- oregano suszone
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na kaszę kuskus:
- ½ szklanki kaszy kuskus
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku lub majeranku
Dodatkowo:
- 70 g tartego sera cheddar
- ulubione świeże zioła
Przygotowanie kaszy kuskus:
Kuskus zalewamy wrzącym bulionem warzywnym i przykrywamy przykrywką i odstawiamy na 15 minut. Gdy kuskus napęczniej i wchłonie bulion dodajemy do niego posiekane świeże zioła. Delikatnie mieszamy.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy kilka minut ok. 5-7 aż odparuje płyn. Sos pomidorowy doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Dusimy jeszcze kilka chwil na wolnym ogniu aż pomidory się rozpadną. Gotowy sos miksujemy.
UWAGA! Do przygotowanie całego dania potrzebujemy tylko kilku łyżek sosu. Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać pozostały sos możecie użyć np. przecieru pomidorowego – ok. 2 łyżek.
Przygotowanie cukinii:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środki (tak aby powstały łódeczki). Wgłębienia smarujemy olejem i posypujemy solą. Tak przygotowane cukinie wstawiamy do piekarnika na ok. 10-12 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebule i kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy aż kiełbasa się zarumieni. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy kuskus i ok. 4-5 łyżek sosu pomidorowego. Delikatnie mieszamy.
Przygotowanym nadzieniem napełniamy podpieczone połówki cukinii. Wierzch posypujemy startym serem cheddar. Ponownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 5-7 minut aż ser się rozpuści.
Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami.
Smacznego!