Ostatnio pogoda się popsuła.. coraz częściej pada więc naszła mnie ochota na cynamonowe muffinki z jabłkami i śliwkami. Połączenie jabłka, śliwka i cynamon to idealne połączenie, do tego kubek gorącej, aromatycznej herbaty i dobry nastrój w jesienne popołudnia gwarantowany.
Składniki:
- 290 g mąki tortowej
- 170 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 duże jajko
- 60 ml oleju
- 225 g jogurtu waniliowego
- 2-3 jabłka
- 5-6 śliwek
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier i przyprawy).
W drugiej misce mieszamy składniki mokre (olej, jajko i jogurt). Suche i mokre składniki łączymy razem (do suchych dodajemy mokre), szybko mieszamy drewnianą łyżką. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ze śliwek usuwamy pestki i również kroimy w kostkę. Owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.
Muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na ok. 20-25 minut.
Studzimy na kratce.