Cytrynowe ciasteczka z makiem są niezwykle kruche, pyszne i aromatyczne! Już po pierwszym kęsie można się w nich zakochać. Przygotowuje się je w kilka chwil i są bardzo proste w wykonaniu. Polecam!
Składniki:
- sok z 1 ½ cytryny
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 110 g masła
- 115 g cukru
- 1 jajko
- 130 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka maku
Dodatkowo:
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 łyżka maku
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy sok z cytryny i gotujemy aż zmniejszy objętość o połowę. Do soku dodajemy połowę masła i mieszamy aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na bok.
W miseczce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i mak.
W drugiej misce ucieramy cukier ze skórką z cytryny. Dodajemy drugą cześć masła i ucieramy na puszystą masę. Na koniec dodajemy jajko i rozpuszczone masło z sokiem z cytryny nadal miksujemy aż składniki się połączą. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
W oddzielnej miseczce mieszamy cukier ze skórką z cytryny i łyżką maku. Z ciasta formujemy w dłoniach kulki (ok. 1 łyżki na ciastko – jeśli ciasto jest bardzo miękkie można je na 15-10 minut wstawić do lodówki), obtaczamy w mieszance cukier/skórka/mak i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 10 cm od siebie. Kulki z ciasta spłaszczamy dłonią. Blachę wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 minut.
Upieczone cytrynowe ciasteczka z makiem pozostawiamy do wystygnięcia przez 5 minut zanim je zdejmiemy z blachy.