Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3258.900 - Czekoladowa rozkosz
6
Czekoladowa rozkosz
  • 3258.900 - Czekoladowa rozkosz

Dziś zapraszam na deser dla czekoholików! Nie wiem czy można przygotować „coś” bardziej czekoladowego. Czekoladowa rozkosz, to połączenie intensywnie czekoladowego biszkoptu bez mąki, który smakuje jak brownie.. dwóch kremów z gorzkiej i mlecznej czekolady i sosu czekoladowego… Brzmi kusząco?

3184.900 - Czekoladowa rozkosz

Składniki na czekoladowy biszkopt bez mąki:

  • 2 białka
  • 2 żółtka
  • 55 g cukru
  • 40 g masła
  • 165 g czekolady Klasyczna Gorzka Goplana
  • szczypta soli

 

Składniki na krem z gorzkiej czekolady:

  • 100 g czekolady Klasyczna Gorzka Goplana
  • 150 ml śmietanki kremowej 30%
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g czekolady Biała Goplana

3189.900 - Czekoladowa rozkosz

Składniki na krem z mlecznej czekolady z fistaszkami:

  • 100 g czekolady Oryginalna Mleczna z fistaszkami
  • 150 ml śmietanki kremowej 30%
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 30 g orzechów włoskich

 

Składniki na sos czekoladowy:

  • 80 g czekolady Klasyczna Gorzka Goplana
  • 1 łyżeczka masła
  • ok. 30 ml śmietanki kremowej 30% lub mleka

 

Dodatkowo:

  • 3 łyżki dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki
  • owoce do dekoracji

3090.900 - Czekoladowa rozkosz

Przygotowanie czekoladowego biszkoptu bez mąki

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę czekoladową wlewamy do jajek, delikatnie mieszając. Przygotowaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa na biszkopt ma mieć ok. 0,5 cm grubości. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Pieczemy ok. 10-12 minut.

Z przygotowanego biszkoptu wykrawamy przy użyciu ringów 4 okrągłe placki, na które nakładamy niewielką ilość dżemu.

3106.900 - Czekoladowa rozkosz

3112.900 - Czekoladowa rozkosz

Przygotowanie kremu z gorzkiej czekolady:

Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml śmietanki, odstawiamy na ok. 10 minut żeby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzewamy żelatynę ze śmietanką aż żelatyna się rozpuści – nie można zagotować śmietanki! Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Odstawiamy masę żeby przestygła.

Pozostałą śmietankę (100 ml) ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do masy czekoladowej. Białą czekoladę siekamy i również dodajemy do kremu. Mieszamy aż składniki się połączą.

Na nasze okrągłe biszkopty nakładamy ringi i wylewamy przygotowany krem, tak do połowy wysokości i wstawiamy do lodówki.

3118.900 - Czekoladowa rozkosz

Przygotowanie kremu z mlecznej czekolady z fistaszkami:

Mleczną czekoladę z fistaszkami rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml śmietanki, odstawiamy na ok. 10 minut żeby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzewamy żelatynę ze śmietanką aż się rozpuści – nie można zagotować śmietanki! Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Odstawiamy masę żeby przestygła.

Pozostałą śmietankę (100 ml) ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do masy czekoladowej.

Z lodówki wyjmujemy ringi. Na zastygnięty krem z gorzkiej czekolady kruszymy pozostały czekoladowy biszkopt. Następnie wylewamy krem z mlecznej czekolady z fistaszkami. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i wstawiamy do lodówki.

3127.900 - Czekoladowa rozkosz

3196.900 - Czekoladowa rozkosz

Przygotowanie sosu czekoladowego:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Pod koniec dodajemy śmietankę lub mleko i dokładnie mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej śmietanki lub mleka.

3219.900 - Czekoladowa rozkosz

3252.900 - Czekoladowa rozkosz

Desery wyjmujemy z ringów. W celu ułatwienia sobie pracy podczas wyjmowania zastygniętego kremu z ringów należy na samym początku, jeszcze przed napełnieniem ringów obwiązać każdy oddzielnie sznureczkiem/nitką, który później wykorzystamy do oddzielenia masy od formy. Dzięki temu, po przeciągnięciu sznureczka dookoła, krem z łatwością wypadnie na talerz.

Nasz deser polewamy sosem czekoladowym, posypujemy owocami i w dowolny sposób dekorujemy!

Smacznego!

3275.900 - Czekoladowa rozkosz

3277.900 - Czekoladowa rozkosz

75embed 8VjyE9nmXyQd2x7lCuQe7soFDW9RWQzz - Czekoladowa rozkosz

Komentarze

Pozostaw odpowiedź