Niesamowicie puszyste i wilgotne czekoladowe babeczki z borówkami i kawałkami mlecznej czekolady dosłownie rozpływają się w ustach! Idealne gdy najdzie nas ochota na „coś” słodkiego. Są szybkie i proste w przygotowaniu i zawsze się udają. Gwarantuję, że będziecie często wracać do tego przepisu. A jesień to idealna pora by osłodzić i umilić sobie wieczory takimi babeczkami.
Składniki na 14-16 sztuk:
- 280 g mąki tortowej
- 200 g cukru
- 50 g ciemnego kakao
- 130 g mlecznej czekolady posiekanej na kawałki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 duże jajko
- 230 g jogurtu greckiego
- 120 g mleka 3,2%
- 100 g oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- 45 g mlecznej czekolady
- 150 g borówek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, 130 g posiekanej czekolady, kakao, proszek do pieczenia, sól i sodę.
W drugiej misce mieszamy mleko, jajko, ekstrakt waniliowy, jogurt i olej aż otrzymamy jednolitą masę. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy aż się połączą. Ciastem napełniamy foremki do pieczenia babeczek/muffinek. Po wierzchu posypujemy świeżymi borówkami i posiekaną pozostałą czekoladą.
Czekoladowe babeczki z borówkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut.
Smacznego!