Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Czekoladowe babeczki z borówkami
Czekoladowe babeczki z borówkami
  • Czekoladowe babeczki z borówkami

Niesamowicie puszyste i wilgotne czekoladowe babeczki z borówkami i kawałkami mlecznej czekolady dosłownie rozpływają się w ustach! Idealne gdy najdzie nas ochota na „coś” słodkiego. Są szybkie i proste w przygotowaniu i zawsze się udają. Gwarantuję, że będziecie często wracać do tego przepisu. A jesień to idealna pora by osłodzić i umilić sobie wieczory takimi babeczkami.

Czekoladowe babeczki z borówkami

Składniki na 14-16 sztuk:

  • 280 g mąki tortowej
  • 200 g cukru
  • 50 g ciemnego kakao
  • 130 g mlecznej czekolady posiekanej na kawałki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 230 g jogurtu greckiego
  • 120 g mleka 3,2%
  • 100 g oleju rzepakowego

 

Dodatkowo:

  • 45 g mlecznej czekolady
  • 150 g borówek

Czekoladowe babeczki z borówkami

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, 130 g posiekanej czekolady, kakao, proszek do pieczenia, sól i sodę.

W drugiej misce mieszamy mleko, jajko, ekstrakt waniliowy, jogurt i olej aż otrzymamy jednolitą masę. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy aż się połączą. Ciastem napełniamy foremki do pieczenia babeczek/muffinek. Po wierzchu posypujemy świeżymi borówkami i posiekaną pozostałą czekoladą.

Czekoladowe babeczki z borówkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut.

Smacznego!

Czekoladowe babeczki z borówkami

Czekoladowe babeczki z borówkami

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź