Mocno czekoladowe mini serniki na zimno z chili to przepyszny, rozgrzewający deser nie tylko w zimowe popołudnia. Uwielbiam to zestawienie smaków! Jeśli jeszcze go nie próbowaliście to polecam.
Składniki:
- 200 g twarogu
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremowej 30%
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka cukry wanilinowego
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1-2 łyżeczki żelatyny
- ciemne kakao
- 80 g kakaowych/czekoladowych ciastek
- 35 g masła
Przygotowanie:
Ciastka rozgniatamy w moździerzu i ucieramy z miękkim masłem. Przygotowanym ciastem wykładamy 2 spody ringów. Mocno dociskamy. Wstawiamy do lodówki.
Twaróg mielimy. Następnie ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym oraz 100 ml śmietanki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. 50 ml śmietanki podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę. Żelatynę wlewamy do rozpuszczonej czekolady i dobrze mieszamy. Masę czekoladową dodajemy do sera i ucieramy. Na koniec dodajemy ostrą paprykę.
Masę serową przelewamy do ringów i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem zdejmujemy ringi i posypujemy kakao.