Dziś zapraszam na wyjątkowe, czekoladowe mini torciki Charlotte! Nieziemski, szybki w przygotowaniu deser, którego nie trzeba piec, zniewala wyglądem i smakiem! Polecam!
Składniki:
- 20 sztuk biszkoptów
- 15 paluszków w czekoladzie
Składniki na krem czekoladowy:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 25 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka whisky
Składniki na krem z białej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 150 ml śmietanki 30 lub 36%
- 25 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 5 biszkoptów
- 1-2 łyżki miękkiego masła
Przygotowanie:
Boki okrągłej tortownicy lub ringi wykładamy biszkoptami na przemian z czekoladowymi paluszkami, jeden przy drugim (jeśli są za długie należy je przyciąć). Kilka biszkoptów pokruszyć i wymieszać z miękkim masłem, przygotowanym ciastem wyłożyć spód formy.
Przygotowanie kremu czekoladowego:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy aż uzyskamy jednolita konsystencję. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Żółtka i whisky dodajemy do czekolady i mieszamy aż składniki się połączą. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy pianę do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy.
Przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej biszkoptami formy i wstawiamy do lodówki.
Przygotowanie kremu z białej czekolady:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. 50 ml śmietanki zagotowujemy i dodajemy żelatynę, mieszamy aż się rozpuści i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.
Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Masę wylewamy na krem czekoladowy i ponownie chowamy do lodówki na 2-3 godziny.
Gotowy deser wyjmujemy z formy dekorujemy wiórkami czekolady.
Czekoladowe mini torciki Charlotte można przewiązać wstążeczką!
natalia
Written on 6 lutego 2015
Artyzm na takerzu 😀
Marta
Written on 6 lutego 2015
Dziękuję bardzo!
na gazie
Written on 6 lutego 2015
sliczne kruszynki 🙂 uwielbiam takie na raz:)
Marta
Written on 6 lutego 2015
🙂