Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 6047.900 - Czekoladowe mini torciki Charlotte
4
Czekoladowe mini torciki Charlotte
  • 6047.900 - Czekoladowe mini torciki Charlotte

Dziś zapraszam na wyjątkowe, czekoladowe mini torciki Charlotte! Nieziemski, szybki w przygotowaniu deser, którego nie trzeba piec, zniewala wyglądem i smakiem! Polecam!

6031.900 - Czekoladowe mini torciki Charlotte

Składniki:

  • 20 sztuk biszkoptów
  • 15 paluszków w czekoladzie

 

Składniki na krem czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 25 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka whisky

 

Składniki na krem z białej czekolady

  • 100 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

  • 5 biszkoptów
  • 1-2 łyżki miękkiego masła

5930.900 - Czekoladowe mini torciki Charlotte

Przygotowanie:

Boki okrągłej tortownicy lub ringi wykładamy biszkoptami na przemian z czekoladowymi paluszkami, jeden przy drugim (jeśli są za długie należy je przyciąć). Kilka biszkoptów pokruszyć i wymieszać z miękkim masłem, przygotowanym ciastem wyłożyć spód formy.

5942.900 - Czekoladowe mini torciki Charlotte

Przygotowanie kremu czekoladowego:

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy aż uzyskamy jednolita konsystencję. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Żółtka i whisky dodajemy do czekolady i mieszamy aż składniki się połączą. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy pianę do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy.

Przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej biszkoptami formy i wstawiamy do lodówki.

 6009.900 - Czekoladowe mini torciki Charlotte

Przygotowanie kremu z białej czekolady:

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. 50 ml śmietanki zagotowujemy i dodajemy żelatynę, mieszamy aż się rozpuści i dodajemy do czekolady. Odstawiamy masę żeby przestygła.

Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i łyżka po łyżce dodajemy do czekolady. Mieszamy aż składniki się połączą. Masę wylewamy na krem czekoladowy i ponownie chowamy do lodówki na 2-3 godziny.

6063.900 - Czekoladowe mini torciki Charlotte

Gotowy deser wyjmujemy z formy dekorujemy wiórkami czekolady.

Czekoladowe mini torciki Charlotte można przewiązać wstążeczką!

6054.900 - Czekoladowe mini torciki Charlotte

6107.900 - Czekoladowe mini torciki Charlotte

Komentarze

Pozostaw odpowiedź