Uwielbiam rozpieszczać bliskich takimi śniadaniami. Czekoladowe pancakes z truskawkami – pyszne, puszyste i mocno czekoladowe naleśniki z soczystymi truskawkami, czekoladowym kremem i sosem czekoladowym… pycha!
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g cukru
- 20 g masła
- 50 g czekolady Klasyczna gorzka Goplana
- 100 ml mleka
- 100 ml śmietanki słodkiej np. 12%
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Składniki na czekoladowe nadzienie:
- 250 g serka ricotta
- 100 g czekolady Mleczna z fistaszkami Goplana
Dodatkowo:
- 250 g truskawek
- 50 g czekolady Klasyczna gorzka Goplana
- 25 ml śmietanki kremowej słodkiej lub mleka
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie ciasta:
Gorzką czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Cukier ucieramy z jajkiem, dodajemy ok. ½ mąki, sól i ucieramy. Następnie dodajemy mleko i miksujemy aż składniki się połączą. Do masy dodajemy pozostałą mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy. Na koniec dodajemy śmietankę, rozpuszczoną czekoladę i mieszamy aż masa będzie jednolita. Ciasto odstawiamy na 30 minut.
Czekoladowe pancakes smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju. Ok. 3 minut z każdej strony.
Przygotowanie czekoladowego nadzienia:
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną ale ciepłą czekoladę łączymy z serkiem ricotta. Mieszamy aż składniki się dobrze połączą.
Przygotowanie sosu czekoladowego:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Pod koniec dodajemy śmietankę lub mleko i dokładnie mieszamy. kilka chwil gotujemy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodajemy więcej śmietanki lub mleka.
Pancakes przekładamy czekoladowym nadzieniem, układamy plasterki truskawek i polewamy sosem czekoladowym. Przykrywamy drugim naleśnikiem. Dekorujemy truskawkami i polewamy sosem.
Anko
Written on 27 maja 2015
U mnie czekoladowe pancakesy sprawiły trochę więcej zachodu, bo po dodaniu kakao stały się nieco bardziej suche, jednak widzę, że tu problem został rozwiązany śmietanką, bardzo sprytnie.
Marta
Written on 27 maja 2015
Dokładnie! Ja nie dodaję też kakao, tylko płynną czekoladę – zachęcam!