Ten czosnkowy chlebek jest fenomenalny, obłędny i przepyszny! Najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, posmarowany masłem, a aromat czosnku i ziół wypełni cały dom i wyostrzy apetyt!
Składniki:
- 7 g suchych drożdży instant
- 120 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka miękkiego masła
- 120 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 420 g mąki tortowej
Dodatkowo:
- 4 łyżki masła miękkiego
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut. Rozpuszczamy masło i mieszamy z mlekiem i roztworem z drożdży. Do roztworu stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut.
4 łyżki masła rozpuszczamy, dodajemy do niego rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.
Ciasto rwiemy na mniejsze kawałki, każdy zanurzamy w czosnkowym maśle, następnie formujemy z niego kulkę i przekładamy do prostokątnej foremki keksówki. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-35 minut na złoty kolor.
gin
Written on 9 maja 2017
Idealny jako dodatek do zup 🙂