Obłęd… z tym słowem kojarzy mi się ten deser! Z każdą łyżeczką smakuje lepiej! Słodko-słony smak, delikatny krem, chrupiące ciasteczka i orzeszki.. tak niewiele mi potrzeba dziś do szczęścia!
Składniki na krem:
- 90 g czekolady karmelowej z solonymi orzeszkami
- 150 g śmietanki kremowej 36%
- 100 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- 100 g pełnoziarnistych herbatników
- 60 g orzeszków ziemnych solonych
Składniki na sos karmelowy:
- 100 g krówek cukierków
- 25 ml mleka
- 1 łyżeczka masła
- 1 szczypta morskiej soli
Przygotowanie czekoladowego kremu:
Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy często mieszając aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Ważne aby nie zagotować śmietanki!
Masę studzimy i chowamy do lodówki na minimum 3 godziny żeby się schłodziła. Następnie przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.
Przygotowanie sosu karmelowego:
Cukierki krówki kruszymy i przekładamy do rondelka z grubym dnem. Dodajemy masło i mleko i rozpuszczamy na małym ogniu. Zagotowujmy i zdejmujemy z palnika. Dodajemy sól morską i mieszamy.
Herbatniki kruszymy. Do 2 słoików na spód wsypujemy po 2 łyżki ciastek, następnie nakładamy 3 łyżki czekoladowego kremu. Krem posypujemy posiekanymi orzechami i polewamy 2-3 łyżkami sosu karmelowego. Czynność powtarzamy aż składniki się skończą. Na wierzchu powinien być krem czekoladowy! Deser dekorujemy posiekanymi orzeszkami i polewamy pozostałym sosem karmelowym.
Jeśli nie lubicie słodko-słonych smaków możecie użyć zwykłej czekolady karmelowej, orzeszków bez soli, a do sosu karmelowego nie dodawać soli 🙂
Karmel-itka
Written on 22 marca 2016
słodko-słone szaleństwo!
Marta
Written on 22 marca 2016
dokładnie tak!
badznajlepszy
Written on 22 marca 2016
zapraszam do mnie, jestem tu od niedawna- pomożesz mi zacząć? 🙂 http://badznajlepszy.blogspot.com/
Olga
Written on 20 lutego 2018
Wygląda pysznie! chciałabym zrobić ten deser i jeszcze czekoladową rozkosz na komunię, czy mogę przygotować je juz w piątek i do niedzieli trzymac w lodówce? czy nie stracą na smaku i wyglądzie? Pozdrawiam Ola 🙂
Kuchnia Marty
Written on 20 lutego 2018
Olu, niestety te desery trzeba przygotować najwcześniej dzień przed planowanym podanie np. komunią.