Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 6152.900 - Deser w słoiku czekoladowa rozkosz
Deser w słoiku czekoladowa rozkosz
  • 6152.900 - Deser w słoiku czekoladowa rozkosz

Dziś coś dla miłośników czekolady. Szybki w przygotowaniu, deser w słoiczku czekoladowa rozkosz zachwyci każdego smakiem! Chrupiące ciasteczka, mocno czekoladowy krem i bakalie – pyyycha!

Deser w słoiku czekoladowa rozkosz

Składniki na czekoladowy krem:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 150 g śmietanki kremowej 36%
  • 100 g serka mascarpone

 

Dodatkowo:

  • 100 g herbatników czekoladowych
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść ulubionych orzechów
  • 200 ml śmietanki kremowej 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Składniki na polewę czekoladową:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki śmietanki kremowej

 

Deser w słoiku czekoladowa rozkosz

Przygotowanie czekoladowego kremu:

Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną czekoladę mleczną podgrzewamy często mieszając aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Ważne aby nie zagotować śmietanki!

Masę studzimy i chowamy do lodówki na minimum 3 godziny żeby się schłodziła. Następnie przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.

Deser w słoiku czekoladowa rozkosz

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty.

200 ml śmietanki ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Herbatniki kruszymy. Do 2 słoików na spód wsypujemy herbatniki, następnie nakładamy czekoladowy krem. Krem posypujemy posiekanymi orzechami i rodzynkami. Wszystko polewamy połową przygotowanej polewy czekoladowej. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę, dekorujemy bakaliami i polewamy pozostałą polewą.

Deser w słoiku czekoladowa rozkosz

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź