Dziś coś dla miłośników czekolady. Szybki w przygotowaniu, deser w słoiczku czekoladowa rozkosz zachwyci każdego smakiem! Chrupiące ciasteczka, mocno czekoladowy krem i bakalie – pyyycha!
Składniki na czekoladowy krem:
- 100 g mlecznej czekolady
- 150 g śmietanki kremowej 36%
- 100 g serka mascarpone
Dodatkowo:
- 100 g herbatników czekoladowych
- 1 garść rodzynek
- 1 garść ulubionych orzechów
- 200 ml śmietanki kremowej 36%
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki na polewę czekoladową:
- 50 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki śmietanki kremowej
Przygotowanie czekoladowego kremu:
Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną czekoladę mleczną podgrzewamy często mieszając aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Ważne aby nie zagotować śmietanki!
Masę studzimy i chowamy do lodówki na minimum 3 godziny żeby się schłodziła. Następnie przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty.
200 ml śmietanki ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Herbatniki kruszymy. Do 2 słoików na spód wsypujemy herbatniki, następnie nakładamy czekoladowy krem. Krem posypujemy posiekanymi orzechami i rodzynkami. Wszystko polewamy połową przygotowanej polewy czekoladowej. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę, dekorujemy bakaliami i polewamy pozostałą polewą.