Dziś zapraszam na 2 z 3 przepisów biorących udział w Konkursie fotograficznym organizowanym przez firmę Panasonic i Agencję Teraz. Jak tym razem spisał się LUMIX? Myślę, że na medal! Deser prezentuje się wspaniale, a jak smakuje 🙂
#LUMIXPOLSKA #EXPERIENCEFRESH
Składniki na sos czekoladowy:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki 36%
Składniki na mus z masła orzechowego:
- 200 g serka mascarpone
- 210 g masła orzechowego
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 50 g herbatników
- 60 g orzeszków ziemnych
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie musu z masła orzechowego:
W misce dokładnie mieszamy masło orzechowe z serkiem mascarpone. W drugiej misce ubijamy 250 ml śmietany kremówki. Gdy śmietana jest już prawie sztywna dodajemy do niej cukier puder. Do masy z masłem orzechowym dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
Przygotowanie sosu czekoladowego:
Do rondelka wlewamy 100 ml śmietany i podgrzewamy, na koniec wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż otrzymamy gładki sos. Sos czekoladowy odstawiamy żeby przestygł.
150 ml śmietany kremówki ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Na spół 2 słoiczków (400-500 ml pojemności) wsypujemy pokruszone ciastka. Następnie nakładamy po 5-6 łyżek musu z masła orzechowego, na mus dajemy orzeszki ziemne, a na orzeszki po 5-6 łyżek sosu czekoladowego. Czynność powtarzamy. Deser dekorujemy bitą śmietaną, ciasteczkami i orzeszkami. Polewamy po wierzchu sosem czekoladowym.
Alicja_90
Written on 16 marca 2017
Cudowne fotografie <3 Ten deser wygląda tak zachęcająco, że prawie polizałam ekran, hihi.
Kuchnia Marty
Written on 16 marca 2017
Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda!