Domowa pasta z wędzonej makreli często gości na moim stole – mój mąż ją uwielbia. Chyba każdy zna smak tej pasty! Mnie kojarzy się z rodzinnym domem. Mama często ją robiła. Taka pasta z wędzonej makreli jest idealna na śniadanie ale również można nią faszerować połówki jajek i wykorzystać jako przystawkę 🙂
Składniki:
- 2 wędzone makrele
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 mały pęczek szczypiorku
- ½ cebuli
- 3-4 małe ogórki konserwowe
- 3-4 łyżki majonezu
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Makrele obieramy ze skóry i usuwamy ości. Ugotowane jajka, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Składniki przekładamy do miski dodajemy majonez i musztardę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
Smacznego!
Justyna
Written on 2 grudnia 2014
Ją też robię ją identycznie czasami dodaje czerwoną paprykę lub papryczkę chilli dla zaostrzenia smaku. Zdjęcia są fantastyczne!!!!:-)
Marta
Written on 2 grudnia 2014
Fajny pomysł z tą papryką, muszę spróbować – dziękuję!
Healthy Maniacs
Written on 17 grudnia 2014
Pomijając bardzo smakowity przepis, świetne naczynko! gdzie można takie dostać?
Marta
Written on 17 grudnia 2014
Dzięki, naczynko kupiłam w Auchan za jakieś grosze 🙂