Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3042.900 - Domowa szarlotka z lukrem
Domowa szarlotka z lukrem
  • 3042.900 - Domowa szarlotka z lukrem

Tradycyjna domowa szarlotka z lukrem jest idealna na jesienne dni. Krucha, delikatna i rozpływa się w ustach. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smak i zapach kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem.

3038.900 - Domowa szarlotka z lukrem

Składniki na ciasto:

  • 390 g mąki tortowej
  • 180 g mąki krupczatki
  • 220 g cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%

 

Składniki na nadzienie:

  • 3 kg jabłek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • ok. 80-100 g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 garść rodzynek opcjonalnie
  • 4 łyżki bułki tartej

 

Przygotowanie lukru:

  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżki roztopionego mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka

 

3035.900 - Domowa szarlotka z lukrem

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części, owijamy w folię i chowamy do lodówki.

 

Przygotowanie nadzienia:

Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Owoce przekładamy do garnka i gotujemy na wolnych ogniu pod przykryciem. Gdy jabłka puszczą sok, odkrywamy garnek, dodajemy cukier, cynamon i sok z cytryny. Dusimy/smażymy jabłka aż cały sok odparuje. Odstawiamy aż owoce trochę przestygną i dodajemy bułkę tartą. Mieszamy aż składniki się połączą.

Prostokątną blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 smarujemy masłem. Jedną część ciasta rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy do formy. Odklejamy wierzchnią warstwę papieru.

3070.900 - Domowa szarlotka z lukrem

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Na ciasto wykładamy jabłka. Drugą cześć ciasta również rozwałkowujemy na kształt prostokąta i przenosimy ostrożnie na masę jabłkową. Ciasto wstawiamy do piekarnika. Szarlotkę pieczemy ok. 45-50 minut.

 

Przygotowanie lukru:

W małej miseczce mieszamy cukier puder z roztopionym masłem, sokiem z cytryny i mlekiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę mleka.

Na ciepłej szarlotce rozprowadzamy lukier.

Smacznego!

3072.900 - Domowa szarlotka z lukrem

3078.900 - Domowa szarlotka z lukrem

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź