Tradycyjna domowa szarlotka z lukrem jest idealna na jesienne dni. Krucha, delikatna i rozpływa się w ustach. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a smak i zapach kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem.
Składniki na ciasto:
- 390 g mąki tortowej
- 180 g mąki krupczatki
- 220 g cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
Składniki na nadzienie:
- 3 kg jabłek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- ok. 80-100 g cukru
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 garść rodzynek opcjonalnie
- 4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie lukru:
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki roztopionego mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części, owijamy w folię i chowamy do lodówki.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Owoce przekładamy do garnka i gotujemy na wolnych ogniu pod przykryciem. Gdy jabłka puszczą sok, odkrywamy garnek, dodajemy cukier, cynamon i sok z cytryny. Dusimy/smażymy jabłka aż cały sok odparuje. Odstawiamy aż owoce trochę przestygną i dodajemy bułkę tartą. Mieszamy aż składniki się połączą.
Prostokątną blachę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 smarujemy masłem. Jedną część ciasta rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy do formy. Odklejamy wierzchnią warstwę papieru.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Na ciasto wykładamy jabłka. Drugą cześć ciasta również rozwałkowujemy na kształt prostokąta i przenosimy ostrożnie na masę jabłkową. Ciasto wstawiamy do piekarnika. Szarlotkę pieczemy ok. 45-50 minut.
Przygotowanie lukru:
W małej miseczce mieszamy cukier puder z roztopionym masłem, sokiem z cytryny i mlekiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę mleka.
Na ciepłej szarlotce rozprowadzamy lukier.
Smacznego!