Domowe batony energetyczne z superfoods to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami! Takie batoniki możemy zabrać do pracy, do szkoły czy na wycieczkę. Od dziś możemy mieć zawsze w zasięgu ręki słodką przekąskę, która dostarczy nam ważnych składników odżywczych. Do batoników możecie dodać Wasze ulubione mieszanki nasion, orzechów czy owoców (superfood).
Składniki:
- 130 g masła orzechowego
- 130 g płynnego miodu
- 1 jajko
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 85 g surowej, komosy ryżowej (quinoa)
- 90 g płatków owsianych górskich
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- 3 łyżki suszonych jagód goji
- 4 łyżki rodzynek
- 3 łyżki nasion chia
- 1 garść migdałów
- 1 garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy miód, masło orzechowe, cynamon i jajko. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy tak aby wszystkie suche składniki zostały pokryte miodem.
Podłużną formę (keksówkę) o wymiarach 25×13 smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną mieszankę przekładamy do blachy. Równomiernie rozprowadzamy i dociskamy łyżką.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Batony pieczemy przez ok. 20-25 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, ostrożnie wyciągamy i kroimy na ok. 15 batoników. Przechowujemy w lodówce.
Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl
Paweł
Written on 24 lutego 2016
Świetna propozycja na przekąskę w trakcie dnia. Uwielbiam taki rozwiązania. Pozdrawiam.
Marta
Written on 25 lutego 2016
Pawle, cieszę się że moja propozycja na zdrową przekąskę się spodobała
slodkieupominki
Written on 19 września 2017
A jakie fajne paczuszki na batoniki, smacznie wyglądają 🙂
Kuchnia Marty
Written on 22 września 2017
Dziękuję!