Grillowane, wołowe kotlety, chrupiąca bułka, sałata i mnóstwo warzyw.. TAK.. to domowe hamburgery! W mojej kuchni zagościł dziś fast food 🙂 . Ale nie byle jaki! Wysokiej klasy wołowina, pyszny sos.. tylko bułka gotowa ze sklepu.. Ale i tak było pysznie!
Składniki na kotlety:
- 500-600 g antrykotu wołowego
- ½ cebuli
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka lodowatej wody
- sól
- pieprz
Składniki na sos do hamburgerów:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- opcjonalnie pieprz
Dodatkowo:
- 3 bułki do hamburgerów
- 3 liście sałaty
- ok. 3 korniszonów
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
Przygotowanie kotletów:
Mięso wołowe mielimy razem z cebula i czosnkiem w maszynce. Dodajemy, musztardę, sos Worcestershire, wodę, doprawiamy solą i pieprzem i ugniatamy chwilę. Ja osobiście zawsze „rzucam mięsem” (dosłownie) kilka razy 🙂 . Formujemy trzy kotlety lub dwa większe (jeśli mamy bułki XXL) i grillujemy z każdej strony po ok. 4-5 minut.
Czerwoną cebulę kroimy w talarki i również grillujemy.
Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszamy majonez, musztardę i ketchup. Możemy sos doprawić ewentualnie pieprzem.
Przygotowanie domowych hamburgerów:
Bułki przecinamy na pół i podpiekamy chwilę w piekarniku lub na grillu. Spód bułek smarujemy sosem, na spód kładziemy sałatę, następnie kotlety, pomidora i korniszony pokrojone w plasterki oraz cebulę. Przykrywamy wierzchnimi bułkami posmarowanymi od spodu sosem.
Smacznego!