Dorsz z kremowym serkiem i porem to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Delikatna i soczysta ryba wypełniona ziołowym serkiem i podsmażonym porem zasmakuje każdemu. Niestety ale ostatnio zauważyłam, że w moim domu za rzadko jadamy ryby! A przecież są one bardzo zdrowe, szybkie w przygotowaniu i pyszne! Czas to zmienić!
Składniki:
- 4 kawałki polędwicy z dorsza (każdy po ok. 150 g)
- sól
- pieprz
- sok z ½ cytryny
- 150 g serka śmietankowego z ziołami
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 duży por
- 2 łyżki masła
Dodatkowo:
- 100-150 g startego sera mozzarella
- 2 łyżki migdałów w płatkach
Przygotowanie dorsza:
Por kroimy w krążki i podsmażamy na maśle. Pod koniec smażenia, gdy por już jest miękki doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy żeby wystygł.
Polędwicę z dorsza płuczemy u osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek nacinamy wzdłuż tworząc tzw. kieszeń. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. W miseczce ucieramy serek śmietankowy z koperkiem i szczypiorkiem. Do środka (kieszonki) dorsza nakładamy po 2 łyżki serka i delikatnie rozsmarowujemy. Następnie napełniamy kieszonki podsmażonym porem. Rybę układamy w naczyniu do zapiekania posmarowanym masłem – jeśli zostało nam trochę serka możemy rozłożyć go na wierzchu. Dorsza posypujemy mozzarellą i migdałami w płatkach.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dorsza z kremowym serkiem i porem pieczemy ok. 25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Bookero
Written on 1 marca 2021
Dorsz jest naszą najlepszą rybą, w takiej odsłonie jeszcze nie jedliśmy. Dziękuję za przepis.
Kuchnia Marty
Written on 2 marca 2021
Mam nadzieję, że będzie smakować!
ARSS
Written on 1 marca 2021
Ciekawy przepis na piąteczek. Dorsz to moja najsmaczniejsza ryba.
Kuchnia Marty
Written on 2 marca 2021
Polecam! Jest pyszny!
GoldSushi.pl
Written on 16 marca 2021
U nas w domu przynajmniej raz w tygodniu gości ryba na stole. Bardzo ciekawy ten przepis i nie omieszkam go spróbować.
Dekolo
Written on 23 marca 2021
Dorsza mogę jeść bez ograniczeń. Widać po zdjęciach, że jest pyszny, a i tym ziemniakom nic nie brakuje.
Wirtualne Biuro 360
Written on 28 marca 2021
Co tydzień w piątek u nas ryba to już tradycja. Wygląda apetycznie.
Delektujemy
Written on 12 kwietnia 2021
Wyśmienicie przyrządzony dorsz! Bardzo lubię dorsza i często go jem, a teraz, dzięki Tobie, mam na niego kolejny bardzo fajny przepis:)
Kuchnia Marty
Written on 16 kwietnia 2021
Bardzo się cieszę!
franczyzawpolsce.pl
Written on 23 kwietnia 2021
Ryba rybie się nie równa. Dobrze przyrządzona znika u nas w mig . Fajny przepis, dodam do swojego kajecika.
Wirtualne Biuro Nowogrodzka
Written on 24 kwietnia 2021
U nas zawsze do ryby była surówka z kiszonej kapusty.
Kobieca Strona Dietetyki
Written on 18 kwietnia 2023
Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Jedynie musiałabym wymienić na coś pora, bo nie przepadam 😉