Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Dorsz z kremowym serkiem i porem
12
Dorsz z kremowym serkiem i porem
  • Dorsz z kremowym serkiem i porem

Dorsz z kremowym serkiem i porem to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Delikatna i soczysta ryba wypełniona ziołowym serkiem i podsmażonym porem zasmakuje każdemu. Niestety ale ostatnio zauważyłam, że w moim domu za rzadko jadamy ryby! A przecież są one bardzo zdrowe, szybkie w przygotowaniu i pyszne! Czas to zmienić!

3621.900 - Dorsz z kremowym serkiem i porem

Składniki:

  • 4 kawałki polędwicy z dorsza (każdy po ok. 150 g)
  • sól
  • pieprz
  • sok z ½ cytryny
  • 150 g serka śmietankowego z ziołami
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 duży por
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • 100-150 g startego sera mozzarella
  • 2 łyżki migdałów w płatkach

3616.900 - Dorsz z kremowym serkiem i porem

Przygotowanie dorsza:

Por kroimy w krążki i podsmażamy na maśle. Pod koniec smażenia, gdy por już jest miękki doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy żeby wystygł.

Polędwicę z dorsza płuczemy u osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek nacinamy wzdłuż tworząc tzw. kieszeń. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. W miseczce ucieramy serek śmietankowy z koperkiem i szczypiorkiem. Do środka (kieszonki) dorsza nakładamy po 2 łyżki serka i delikatnie rozsmarowujemy. Następnie napełniamy kieszonki podsmażonym porem. Rybę układamy w naczyniu do zapiekania posmarowanym masłem – jeśli zostało nam trochę serka możemy rozłożyć go na wierzchu. Dorsza posypujemy mozzarellą i migdałami w płatkach.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dorsza z kremowym serkiem i porem pieczemy ok. 25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.

Smacznego!

3614.900 - Dorsz z kremowym serkiem i porem

 

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź