Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Drobiowe pulpeciki w sosie pomidorowym
Drobiowe pulpeciki w sosie pomidorowym
  • Drobiowe pulpeciki w sosie pomidorowym

Pyszne, delikatne drobiowe pulpeciki w sosie pomidorowym to idealna propozycja na zdrowy i szybki obiad. Rozpływające się w ustach mięso i aromatyczny sos idealnie pasuje do makaronu, ryżu lub ziemniaków. Takie pulpeciki zasmakują każdemu i przygotujecie je w 30 minut.

6251.900 - Drobiowe pulpeciki w sosie pomidorowym
Składniki:
  • 300 g makaronu Spaghetti
  • świeża bazylia
  • parmezan do posypania
Składniki na pulpeciki:
  • 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kaszy manna
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia
Składniki na sos pomidorowy:
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie cukier do smaku
  • posiekana natka pietruszki
6270.900 - Drobiowe pulpeciki w sosie pomidorowym
Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent). Odcedzamy i odstawiamy.

Przygotowanie drobiowych pulpecików:

Do mięsa dodajemy jajko, kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.

6257.900 - Drobiowe pulpeciki w sosie pomidorowym

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory z puszki. Przesmażamy kilka minut i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 15 minut aż część płynu odparuje. Do sosu dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i pojedynczo wrzucamy do sosu pulpeciki. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 25 minut.

Ugotowane pulpeciki wyjmujemy z sosu.

Do sosu dodajemy odcedzony makaron i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy, podgrzewamy chwilę i przekładamy na talerze. Na wierzch nakładamy pulpeciki.

Przed podaniem posypujemy parmezanem i listkami bazylii.

Smacznego!

6253.900 - Drobiowe pulpeciki w sosie pomidorowym

 

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź