Pyszne, delikatne drobiowe pulpeciki w sosie pomidorowym to idealna propozycja na zdrowy i szybki obiad. Rozpływające się w ustach mięso i aromatyczny sos idealnie pasuje do makaronu, ryżu lub ziemniaków. Takie pulpeciki zasmakują każdemu i przygotujecie je w 30 minut.
Składniki:
- 300 g makaronu Spaghetti
- świeża bazylia
- parmezan do posypania
Składniki na pulpeciki:
- 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki kaszy manna
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
- opcjonalnie cukier do smaku
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent). Odcedzamy i odstawiamy.
Przygotowanie drobiowych pulpecików:
Do mięsa dodajemy jajko, kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory z puszki. Przesmażamy kilka minut i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 15 minut aż część płynu odparuje. Do sosu dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i pojedynczo wrzucamy do sosu pulpeciki. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 25 minut.
Ugotowane pulpeciki wyjmujemy z sosu.
Do sosu dodajemy odcedzony makaron i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy, podgrzewamy chwilę i przekładamy na talerze. Na wierzch nakładamy pulpeciki.
Przed podaniem posypujemy parmezanem i listkami bazylii.
Smacznego!