Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1507.900 - Drożdżowe bułeczki z jabłkami
3
Drożdżowe bułeczki z jabłkami
  • 1507.900 - Drożdżowe bułeczki z jabłkami

Ciepłe, mięciutkie drożdżowe bułeczki z jabłkami to moja propozycja na dzisiejsze drugie śniadanie! Idealne na jesienne dni. Ja poza ich smakiem najbardziej lubię zapach jaki się unosi po domu w trakcie ich pieczenia. Polecam!

Drożdżowe bułeczki z jabłkami

Składniki na ciasto:      

  • 8 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 70 ml ciepłego mleka
  • 13 g miękkiego masła
  • 15 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 140 g mąki pszennej typ 500

 

Składniki na nadzienie:

  • 400 g twardych jabłek
  • 100-120 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 20 g masła

 

Dodatkowo:

  • ½ szklanki mąki
  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek
  • 1 łyżeczka oliwy

 

Drożdżowe bułeczki z jabłkami

Przygotowanie nadzienia:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość dużą kostkę. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy mąką wymieszaną z cukrem i solą. Mieszamy. Owoce wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu kilka minut (ok. 6-10 minut). Rondelek zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy masło. Mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Drożdżowe bułeczki z jabłkami

Przygotowanie ciasta:

W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy połowę ciepłego mleka i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy pozostałe mleko z cukrem i masłem, dodajemy jajko i mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Drożdżowe bułeczki z jabłkami

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto dzielimy na 6 równych części, które rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na jednym krótszym końcu ciasta kładziemy ok. 2 łyżek nadzienia, drugi krótszy koniec ciasta nacinamy w paski. Rolujemy ciasto, tak jak naleśniki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z pieca) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15-20 minut.

Studzimy na kratce.

Drożdżowe bułeczki z jabłkami

Drożdżowe bułeczki z jabłkami

 

 

Komentarze

Pozostaw odpowiedź