Ciepłe, mięciutkie drożdżowe bułeczki z jabłkami to moja propozycja na dzisiejsze drugie śniadanie! Idealne na jesienne dni. Ja poza ich smakiem najbardziej lubię zapach jaki się unosi po domu w trakcie ich pieczenia. Polecam!
Składniki na ciasto:
- 8 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 70 ml ciepłego mleka
- 13 g miękkiego masła
- 15 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 140 g mąki pszennej typ 500
Składniki na nadzienie:
- 400 g twardych jabłek
- 100-120 g cukru
- 1 szczypta soli
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 40 g mąki kukurydzianej
- 20 g masła
Dodatkowo:
- ½ szklanki mąki
- 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek
- 1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość dużą kostkę. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy mąką wymieszaną z cukrem i solą. Mieszamy. Owoce wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu kilka minut (ok. 6-10 minut). Rondelek zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy masło. Mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie ciasta:
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy połowę ciepłego mleka i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy pozostałe mleko z cukrem i masłem, dodajemy jajko i mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto dzielimy na 6 równych części, które rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na jednym krótszym końcu ciasta kładziemy ok. 2 łyżek nadzienia, drugi krótszy koniec ciasta nacinamy w paski. Rolujemy ciasto, tak jak naleśniki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z pieca) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15-20 minut.
Studzimy na kratce.
Natalia
Written on 29 października 2015
Mam sporo jabłek w domu. Zalegają na parapcecie od kilku dni, czas je wykorzystać i zrobić z nich coś smacznego!
AniaGotuje
Written on 29 października 2015
Ślicznie się upiekły.. są idealne!
Marta
Written on 30 października 2015
Dziękuję bardzo 😀