Domowe, drożdżowe bułeczki z jabłkiem są tak pyszne, że znikają zaraz po upieczeniu. Są delikatne i puszyste, a zapach unoszący się w trakcie pieczenia wprawia w błogi nastrój. Powoli już czuć jesień w powietrzu, więc w moim domu coraz częściej unosi się zapach pieczonych jabłek i cynamonu.
Składniki na ciasto:
- 5 g drożdży instant
- 70 ml ciepłego mleka
- 15 g miękkiego masła
- 30 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- ok. 180-200 g mąki pszennej typ 450
Składniki na nadzienie:
- 5-6 sztuk jabłek
- 4-5 łyżek cukru
Dodatkowo:
- 1 rozbełtane jajko do posmarowania bułek
Przygotowanie ciasta:
W małej miseczce w ciepłym mleku rozpuszczamy masło i cukier – WAŻNE! Mleka nie można zagotować!
W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą i drożdżami, wlewamy ciepłe mleko z cukrem i masłem i dodajemy jajko. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, jeśli jabłka są duże to ćwiartki możemy przekroić jeszcze na pół.
Jabłka przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i dusimy/prażymy kilka minut aż owoce zmiękną ale się nie rozpadną. Studzimy.
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut, następnie dzielimy ciasto na dwie części. Jedną odkładamy, a drugą rozwałkowujemy na kształt koła.
Ciasto kroimy na 6 części/trójkątów. Kawałki jabłka układamy na szerokim końcu, następnie te końce składamy do środka i rolujemy ciasto tak jak rogalika. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem. Bułeczki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15-20 minut.
Smacznego!
Pełnia Smaków
Written on 6 września 2018
Ale pysznie wyglądają 🙂
Kuchnia Marty
Written on 6 września 2018
🙂